Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altına hücumun faili belli oldu: Zengin Türkler

Financial Times’ın haberine göre, dünya çapında altın fiyatlarının artmasının ardında Türkiye’nin olduğu düşünülüyor.

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) üç aylık raporuna göre, bireyler ve şirketler tarafından yapılan “tezgah üstü piyasa” (TÜP) alımlarındaki artışın ardından altın talebi, yıllık bazda yüzde 7 artarak 1.255 tona yükseldi.

Financial Times’ın haberinde belirtildiğine göre özellikle Türk milyonerler ve şirketler 14-28 Mayıs’ta yapılan seçimlerden sonra Türk lirasının değer kaybetmesinden sonra, TÜP altınına yöneldi. WGC’nin baş piyasa stratejisti John Reade, 355 tonluk TÜP talebinin üçte birinden fazlasının Türkiye’den kaynaklandığını tahmin ediyor.

Reade, “Büyük bir varlığa sahip bireyler ve şirketlerin alımlarıyla ilgili TÜP faaliyeti gibi görünen bir altın birikimi oldu. İnsanlar para birimindeki zayıflamaya karşı sağlam durmaya çalışıyor.” dedi.

TÜP alımları, alıcılar ile bankalar ve rafineriler arasındaki özel anlaşmalardan dolayı altın piyasasının en şeffaf olmayan alanlarından.

Haziran’da borsadaki altın destekli fonlarda yaşanan keskin çıkışlar ve Comex vadeli işlemler piyasasında uzun pozisyonlardaki net azalmaya rağmen altın fiyatının troy ons başına 1900 doların üzerinde sabit kalması, TÜP talebinin bir başka kanıtı oldu.

Altın fiyatı, Mayıs ayında troy ons başına 2072 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmı, zirveden, sonrasında yüksek faiz oranları beklentisinin ilgiyi azaltmasıyla düşüşe geçmişti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın talebi karşılamak için altın satmasıyla alımların hızı ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 35 yavaşlamış ve 103 tona gerilemişti. Türkiye, seçim döneminde ticaret açığını kontrol altına almak amacıyla altın ithalatını geçici olarak yasaklamıştı.

Kaynak: Financial Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.