Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde grev: Metro ve tramvay işçileri iş bıraktı

İzmir Metro A.Ş. ile Demiryol-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden bir sonuç çıkmayınca 625 işçi greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise işçilerin greve çıkmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Gönül ister ki daha yüksek maaşlar verelim. Ancak hem sorumluluklarımız ve zorunluluklarımız hem de ekonomik gerçekler, bu rakamlar çerçevesinde kalmamızı gerektiriyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki, metro ve tramvay hatlarını işleten İzmir Metro A.Ş. ile Türk-İş’e bağlı Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş Sendikası) arasında 27 Şubat’tan bu yana devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Bunun üzerine Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası ile Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası’na bağlı 625 işçi greve çıktı.

Görüşmelerde belediye en düşük 22 bin 105 TL, en yüksek 25 bin 9 TL; sendika ise en düşük 33 bin 813 TL, en yüksek 39 bin 685 TL teklif etti. Rakamlarda anlaşma sağlanamayınca işçiler dün (31 Temmuz 2023) sabah saat 05:00’te greve çıktı. İşçiler metro ve tramvay duraklarına “Bu işyerinde grev vardır” pankartı asarak, talepleri kabul edilene kadar greve devam edeceklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dün konuya ilişkin açıklama yaptı.

Eşit işe eşit ücret anlayışıyla hareket ettiklerini söyleyen Soyer, “Bu doğrultuda belediyemize bağlı tüm şirketlerimizde uyguladığımız ücret politikasını burada da hayata geçirmeyi istedik. Metro ve tramvay çalışanlarımıza, belediye şirketlerimiz içerisindeki en iyi şartları sunduk” dedi.

Soyer, yüzde 105’lik bir artış önerdiklerini, bu artışın sendika tarafından kabul edilmediğini söyledi.

“Gönül ister ki daha yüksek maaşlar verelim” diyen Soyer, şöyle devam etti:

“Biz, İzmir’in parasını İzmir’e hizmet için kullanıyoruz. Kentimizin ve hemşehrilerimizin ihtiyacı olan, hak ettiği yatırımları da bu bütçeden karşılamak zorundayız. Gönül ister ki daha yüksek maaşlar verelim. Ancak hem sorumluluklarımız ve zorunluluklarımız hem de ekonomik gerçekler, bu rakamlar çerçevesinde kalmamızı gerektiriyor. Çünkü devam eden ve yapacak olduğumuz daha çok yatırım var. Çalışanlarımıza önerdiğimiz rakamların Türkiye şartlarında pek çok kamu kurumundan ve özel sektörden daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu açıdan baktığımızda, belki de Türkiye’deki tek kamu işçileri grevini İzmir hak etmiyor.”

Tunç Soyer, toplu ulaşımda yaşanabilecek sıkıntıyı giderebilmek için otobüs ve vapur seferlerini artırdıklarını söyledi:

“Toplu ulaşımda yaşanabilecek sıkıntıyı asgariye indirmek amacıyla ESHOT ve İZULAŞ otobüsleri ile İZDENİZ gemilerinin mevcut sefer sayı ve sıklıkları artırıldı. Ayrıca tramvay durakları geçici olarak otobüs durağı olarak kullanılmaya başlandı ve ESHOT, tramvay güzergâhları için hızla yeni hatlar oluşturdu. Metro güzergâhında çalışan otobüs hatları da ilave seferlerle güçlendirildi.”

İZDENİZ vapur seferlerinin saatleri:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.