Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya-Belarus sınırında tansiyon yükseldi: Sınıra asker yığıldı

Belarus, geçtiğimiz günlerde NATO ve Avrupa Birliği üyesi Polonya’nın hava sahasını ihlal etti. Polonya, Rusya’nın en yakın müttefiki ile olan sınırına takviye güçler yolladı.

Belarus yönetimi, askeri helikopterlerinin sınır ihlali yaptığını reddediyor. Minsk, Varşova’yı “gerilimi artırmakla” suçluyor.

Polonya Savunma Bakanlığı sınıra savaş helikopterleri takviye güçler gönderildiğini açıkladı. Bakanlık, sınır ihlali konusunda NATO’nun bilgilendirildiğini ve Belarus maslahatgüzarının açıklama yapmak için çağrıldığını söyledi. Polonya ordusu, Belarus helikopterlerinin “Çok alçak bir yükseklikte, radarla yakalanması zor bir noktada” uçuş gerçekleştirdiğini söyledi.

Polonya’nın başta sınır ihlali olduğunu söylememesi de Belarus Savunma Bakanlığı’nın tepkisini çekti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Görünüşe göre denizin öteki tarafındaki efendilerine danıştıktan sonra fikirlerini değiştirdiler.” dendi.

Sınırı geçtiği iddia edilen tipte bir Belarus Mi-24’ü.

Polonya’nın doğusunda, Belarus sınırına yakın Białowieża köyü etrafında yaşayan insanlar, sosyal medya üzerinden Belarus’a ait bir Mi-28 ve Mi-8 helikopterinin sınırı ihlal ettiklerini iddia eden videolar paylaşmıştı.

Belarus ve Polonya’nın da problemli bir geçmişi var. Rusya ve Belarus ittifakı, Polonya’nın Belarus üzerinde toprak iddiası olduğu görüşünde. Ukrayna işgali başladığından beri Belarus bizzat savaşa katılmasa da, Rus ordularına geçiş imkanı tanıyor. Polonya da komşu olduğu Ukrayna’ya en çok destek veren ve en çok mülteci alan ülkelerden.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus’ta konuşlanan Wagner paramiliter güçlerinden de rahatsız. Morawiecki, yaklaşık 100 kişilik bir Wagner birliğinin Polonya’nın Belarus sınırındaki Grodno’ya yaklaştığını söylemişti.

Lukaşenko ise durumu alaycı bir şekilde ele aldı ve Varşova’nın, Wagner’i kontrol altında tuttuğu için kendisine “Teşekkür etmesi” gerektiğini söyledi: “Wagner, Varşova ve Rzeszów’da geziye çıkmaya çok hevesli. Polonya halkı, Wagner’i tuttuğumuz için dua etmeli. Biz olmasaydık, sınırdan sızıp Rzeszów ve Varşova’yı parçalayacaklardı. Bu yüzden bana sitem etmemeliler, teşekkür etmeliler.”

Aleksandr Lukaşenko, Wagner isyanında arabulucu rolünü üstlenmişti: Prigozhin geri adım attı: Wagner güçleri üslerine dönüyor

Vladimir Putin & Aleksandr Lukaşenko

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.