Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli çocuklara bir akıllı telefon kısıtlaması daha: Teknoloji devleri değer kaybediyor

Çin Siber Uzay İdaresi’nin (CAC), 18 yaşın altındakilere akıllı telefon kullanımının sınırlandırılmasını planlayan yasa teklifinin ardından teknoloji hisseleri düşüşe geçti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’deki yeni yasa tasarısına göre çocuklar akıllı telefonlarını günde en fazla iki saat kullanabilecek. Dört yıl önce de yine çocuklar için getirilen bir yasaya göre, mobil oyunlara erişimleri kısıtlanmıştı.

Online alışveriş platformu Alibaba ve video paylaşım platformu Bilibili gibi Çinli teknoloji firmalarının hisseleri, yasa tasarısı açıklandığından beri düşüşte.

CAC’ın önerdiği yasaya göre, çocukların 22.00-06.00 arasında mobil cihazlardan internete erişimi de yasaklanacak. Yeni düzenlemeye göre Çin’de cep telefonu ve uygulama üreticilerinin, kullanım sınırlarını belirlemek için “çocuk modu” getirmesi de zorunlu hale gelecek.

16-18 yaş arasındaki çocukların günde iki saat ekran başında kalmalarına izin verilirken, sekiz yaşın altındakilere yalnızca sekiz dakika süre tanınacak.

Çin, Kasım 2019’da video oyunu bağımlılığını engellemek için çeşitli yasaklamalar getirmişti. 18 yaşından küçük oyuncuların 22.00 ile 08.00 saatleri arasında çevrimiçi oyun oynamaları yasaklandı. Ayrıca hafta içi 90 dakika, hafta sonu ve tatil günlerinde ise üç saat oyun oynama sınırı getirildi. Yaklaşık iki yıl sonra ise yetkililer çocukların haftada üç saatten fazla oyun oynamasını yasakladı.

Getirilen kısıtlamalar Çinli teknoloji şirketlerine zarar vermeye devam ediyor. Araştırmalara göre, teknoloji sektöründe artan yasal düzenlemeler, Çin’in rakibi ABD’nin dünyanın en büyük oyun pazarı olarak Çin’i geçmesine yardımcı oldu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.