Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa Francis, kilisenin cinsel istismar mağdurlarıyla buluştu

Portekiz’i ziyaret eden Katoliklerin dini lideri Papa Francis, kilise görevlileri tarafından cinsel istismara uğrayan kişilerle özel bir toplantı da yaptı.

Portekiz’in başkenti Lizbon’daki akşam ayininde Papa, “Kilise kurbanların acı dolu çığlıklarını dinlemesi gerektiğini” söyledi. Vatikan’dan yapılan açıklamada toplantının “Yoğun bir dinleme atmosferinde” gerçekleştiği söylendi. Papa, yaşananlar yüzünden “İnsanların dinden uzaklaştığını” da sözlerine ekledi.

Bu yıl yayınlanan bir raporda Portekiz’de en az 4815 çocuğun din görevlileri tarafından istismara uğradığı ve Katolik Kilisesi’nin bu konuyu “Sistematik olarak” gizlemeye çalıştığı sonucuna varılmıştı.

Papa Francis’ten trans gence: “Tanrı bizi olduğumuz gibi seviyor”

Papa Francis ve Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa

Lizbon’daki Vatikan temsilciliğinde yapılan toplantıya 13 mağdurun katıldığı açıklandı. Portekiz Kilisesi’nden yetkililer de görüşmelerde yer aldı.

Portekiz Kilisesi’nin kurduğu bir komisyon sayesinde, kilise görevlileri tarafından istismara uğradığını söyleyen 564 kişinin yaşadıklarını belgeleyen bir rapor yayınlanmıştı.

Avrupa ve Amerika kıtalarının başka yerlerinde yapılan çalışmalarda, 1950 yılına kadar giden vakalar incelendi. Pek çok vakada verilen ifadeler, başka çocukların da istismara uğradığını hakkında ipucu veriyordu. Bu yüzden, gerçek sayıların çok daha fazla olabileceği düşünülüyor.

Komisyon başkanı pedagog Pedro Strecht, “Bu sayıların, buzdağının sadece görünen kısmı” olduğunu söyledi. Strecht, görüşmelere katılan mağdurların, diğer insanlara “Cesaret verdiğini” söyledi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.