Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (215): Demir Adam’dan Dayı’ya | Galatasaray’ın yeni transferi Kerem Demirbay’ın kariyerindeki beş ilginç olay

Süper Lig’in son şampiyonu Galatasaray, kadrosunu yıldız isimlerle güçlendirmeye devam ediyor. Cimbom, son olarak Kerem Demirbay’ı kadrosuna kattı. Medyascope Spor’dan Kubilayhan Kavrazlı, İstanbul’a geldiği ilk dakikadan itibaren adından söz ettirmeye başlayan 30 yaşındaki orta sahanın kariyerindeki beş ilginç olayı sizin için derledi.

5) İstanbul’a geldi, “Dayı” lakabını aldı: “Onlara geliriz daha beyler…”

Angelino, Kaan Ayhan, Günay Güvenç, Cedric Bakambu, Halil Dervişoğlu, Wilfried Zaha ve Mauro Icardi transferleriyle gücüne güç katan Galatasaray, son olarak, Bayer Leverkusen’de forma giyen Kerem Demirbay’ı renklerine bağladı. TFF’nin yeni çıkardığı ve her kulübün 1 oyuncu için yararlanma hakkı tanıdığı “mavi kart” statüsünden faydalanacak olan Kerem, böylelikle teknik direktör Okan Buruk’un elini çok rahatlatacak. Öte yandan 30 yaşındaki orta saha sadece saha içinde değil saha dışında da fark yaratacağını gelir gelmez futbolseverlere hissettirdi. 

1 Ağustos’u 2 Ağustos’a bağlayan gece yarısı İstanbul’a ayak basan Kerem Demirbay, kendisini karşılamaya gelen basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ve transfer dönemlerinin en epik açıklamalarından biri böylelikle izleyicilerle buluşmuş oldu.

Giydiği takım elbiseden, konuşmasına, jest ve mimiklerinden, yürüyüşüne kadar dikkatleri üzerine çeken Kerem Demirbay henüz ilk günden sarı-kırmızılı taraftarlarınca “Dayı” lakabını aldı. 

https://twitter.com/demarkesports/status/1686497583701651456?s=20

Kerem Demirbay, hemen hemen herkes tarafından “Ezel” dizisindeki Ramiz Karaeski (Ramiz Dayı) karakterinin gençliğine benzetildi.

Galatasaray, bir dönemin ünlü dizi karakteri Ramiz Karaeski’nin sözleri ile yeni futbolcusu Kerem Demirbay’ı tanıttı:

“Salı gecesi İstanbul’a bir adam indi… Elinde bir bavul, içinde parçalı bir forma…” 

4) Jürgen Klopp’u geri çevirdi

3 Temmuz 1993 Almanya Herten doğumlu Kerem Demirbay, Schalke 04 altyapısında futbola başladı. Schalke’den Borussia Dortmund altyapısına transfer olan Kerem, burada inişli-çıkışlı bir grafik sergiledi. Bir dönem Wattenscheid’a yollanan yıldız orta saha, Borussia Dortmund’a döndüğünde teknik direktörlük koltuğunda Jürgen Klopp oturmaktaydı.

2012-2013 sezonunda Borussia Dortmund’un ikinci takımında 28 maça çıkan Kerem Demirbay, burada göstermiş olduğu performansla Jürgen Klopp’un dikkatini çekti. Kerem’in oyununu beğenen Klopp, genç futbolcuyu odasına çağırarak profesyonel bir sözleşme teklif etti. 

Kerem Demirbay, o konuşmayı şöyle anlatıyor:

“Jürgen Klopp, o zamanlar Borussia Dortmund’da teknik direktördü. Beni konuşmak için odasına çağırdı. ‘Hadi, seni istiyoruz’ dediğini hatırlıyorum. Bana konuşma sırasında 3 yıllık bir sözleşme önerdiler. Ancak ben Dortmund’daki büyük rekabetle yüzleşmeye henüz hazır değildim ve bu teklifi geri çevirdim.”

Ancak Borussia Dortmund’un teklifini redderek Hamburg’a imza atan Kerem Demirbay, yeni takımında büyük hayal kırıklığı yaşadı. Kerem, dört yıllık Hamburg kariyerinde 2 kez kiraya verildi (Kaiserslautern ve Düsseldorf). Kerem Demirbay, Hamburg formasını ise sadece 3 kez terletebildi. 

3) Bayer Leverkusen tarihinin en pahalı transferi

2016-2017 sezonunda Hamburg’dan Hoffenheim’a 4,70 milyon euro karşılığında transfer olan Kerem Demirbay, burada göstermiş olduğu performansla parmak ısırttı. Türk asıllı Alman futbolcu, üç sezon formasını giydiği Hoffenheim’da toplam 88 karşılaşmaya çıktı. Kerem Demirbay, bu karşılaşmalarda toplam 12 gol atarken, 27 de asiste imza attı.

Kerem Demirbay’ın Hoffenheim’da göstermiş olduğu performans, Türkiye ve Almanya Milli Takımlarını da müthiş bir rekabetin içine soktu. Son dakikaya kadar karar vermekte zorlanan Kerem, tercihini ise Almanya’dan yana kullandı. 

Hoffenheim’da kendini bulan Kerem Demirbay, Avrupa’nın dev kulüplerinin radarına girdi. Arsenal ile ciddi şekilde görüşen Kerem, kariyerine Bundesliga’da devam etmek istedi ve Bayer Leverkusen’e transfer oldu. Almanya’nın köklü kulüplerinden Leverkusen, Kerem Demirbay transferi için Hoffenheim’a 32 milyon euro bonservis bedeli ödedi. Türk asıllı Almanya Milli Takımı’nın futbolcusu, bu transferle birlikte Leverkusen tarihinin en pahalı hamlesi unvanını elde etti

Kerem Demirbay, 4 sezonluk Bayer Leverkusen kariyerinde toplam 45 kez skora katkı sağladı. 

Kerem Demirbay’ın, geçtiğimiz sezon Bayer Leverkusen forması ile attığı goller ve yaptığı asistler:

2) Almanya ile Türkiye’yi karşı karşıya getirdi

24 yaşına geldiğinde Avrupa futbolunun önemli orta sahalarından biri haline gelen Kerem Demirbay’ın milli takım tercihi oldukça kaotik bir sürece sahne oldu. Uzun süre karar vermekte zorlanan Kerem, ilk olarak Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda forma giyeceğini açıkladı. Öyle ki Kerem Demirbay, TFF’ye milli takımda forma giyebilmek adına resmi başvuruda bile bulundu. 

TFF’nin konuyla ilgili açıklaması:

“Yurt dışındaki kulüplerde futbol oynayan Türk asıllı oyunculardan Kerem Demirbay, Türk Milli Takım forması giyecek. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim tarafından uzun süredir takip edilen ve Türk Milli Takımı’na kazandırılmak istenen Demirbay, resmi başvurusunu da yaptı. Bundesliga takımlarından Hoffenheim’da forma giyen genç oyuncu, bir kaç gün evvel yazılı olarak Türk Milli Takımı’nda oynamak istediğini Türkiye Futbol Federasyonu’na iletti.”

Ancak yıldız futbolcu son dakika karar değişikliği yaparak kamuoyunda şaşkınlığa sebep oldu. Alman Milli Takımı’nın Teknik Direktörü Löw’ün ısrarlarına daha fazla dayanamayan Kerem Demirbay, Ay-Yıldızlı formayı giymek yerine Almanya Milli Takımı’nda top koşturmak istedi. 

Almanya Futbol Federasyonu, Konfederasyon Kupası’na kısa bir süre kala Kerem Demirbay’ı kadroya dahil ettiklerini açıkladı. Kerem, Almanya tercihi hakkında şunları söylemişti:

“Son dakika kararımı değiştirdim. Almanya Milli Takımı’nı seçtim. Almanya Milli Takımı’nın aday kadrosunda yer almak benim için onurdur. Telefon geldiğinde inanamadım. Son bir yılda kendimi geliştirdim, Almanya Milli Takımı’na çağrıldığım için çok gururluyum.”

Dönemin Türkiye A Milli Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Kerem Demirbay’ın tercihi hakkında sitemkar konuşmuştu. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim yaptığı açıklamada; “Löw’ün bizim oyuncularımızı istemesi bizi mutlu ediyor ancak Kerem konusuna gelirsek son 1 senedir çok hızlı ve iyi bir ilişki kurduk. Yardımcı hocalar sonra benimle görüştü. Ailesi ile görüştük. En son 2 gün evvel Kerem’in bize FIFA’ya gönderilmek üzere Türk milli takımında oynamak istediğini belirten bir yazısı vardı. Ayrıca Hoffenheim kulüben resmi yazı gönderdim. Kendi resmi sitelerinde de bunu yayınladılar, ancak bir kaç saat sonra geri çekmişler. Her ne hikmetse anlayamadık.” ifadelerini kullanmıştı.

Kerem Demirbay, Almanya Milli Takımı’nda sadece 2 maçta süre bulabildi. Kerem, milli takım formasıyla bir kez gol sevinci yaşadı.

1) “Erkek futbolunda kadınların işi olmadığını düşünüyorum”

Kerem Demirbay, Fortuna Düsseldorf forması giydiği dönemde yaptığı açıklamayla Alman futbolunu karıştırdı. Frankfurt-Fortuna Düsseldorf karşılaşmasının 85. dakikasında ikinci sarı karttan kırmızı kart görmesinin ardından sosyal medya hesabından hakem Bibiana Steinhaus’a yönelik açıklama yayınlayan Kerem, “Erkek futbolunda kadınların işi olmadığını düşünüyorum” ifadesini kullandı. Yıldız orta saha kısa süre içinde kamuoyunda gündem olan açıklamayı sildi. O dönem 22 yaşında olan futbolcu, sözlerinden pişman oldu ve Steinhaus’u arayarak özür diledi.

Kerem Demirbay’a, kulübü tarafından söz konusu sözlerden dolayı disiplin cezası verildi. Kerem, ceza olarak SSVg 06 Hagen ile Blau Weiss Langenberg arasında oynanan kızlar futbol maçında hakemlik yaptı. Kerem Demirbay, karşılaşmayı hakem kıyafetiyle değil; palto giyerek yönetti ve spor ayakkabısı giymeyi tercih etmedi. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.