Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore, ABD’li askeri gözaltında tutuyor

Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore’nin ABD’li er Travis King’in gözaltında tutulduğunu doğruladığını açıkladı.

23 yaşındaki er King, 18 Temmuz’da Kuzey Kore sınırında bir tura katılmış ve sınırı geçerek kaçmıştı. BM Komutanlığı, Kuzey Kore ile Travis King’in konumunu öğrenmek için temas halinde.

Komutanlık, er King’i “Eve getirme çabalarının zarar görmemesi için” Pyongyang ile oluşan diyalog hakkında daha fazla bilgi vermedi. Pyongyang yönetiminin, BM ile müzakere edebileceği düşünülüyor.

BM Komutanlığı, Askerden Arındırılmış Bölge’de (DMZ) kurulan telefon hatları sayesinde Kuzey Kore Ordusu (KPA) ile iletişime geçti: “KPA, er King ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler Komutanlığı’na yanıt vermiştir. Kendisini evine ulaştırma çabalarımıza engel olmamak için şu anda ayrıntılara girmeyeceğiz.”

BM Komutanlığı, Güney Kore Ordusu ve Kuzey Kore Ordusu’nu doğrudan birbirine bağlayan telefon hatları var. Taraflar birbirini kontrol etmek için her gün bu telefonlarla aramalar gerçekleştiriliyor. Kuzey Kore Ordusu’nun telefonları her zaman açmadığı, DMZ’den gelen bilgiler arasında.

Travis King

Kuzey Kore, BM’ye yanıt vererek ABD askerinin gözaltında olduğunu doğrulamış oldu.

Travis King, sınırı geçmeden önce Güney Kore’de saldırı suçlamasıyla iki ay gözaltında kalmıştı. 10 Temmuz’da serbest bırakılmıştı. Disipline sevk edilmek üzere ABD’ye geri gitmesi gerekiyordu ancak ordu denetiminden kurtulmayı ve Kuzey Kore sınırındaki tura katılmayı başardı.

King’in şu anda Kuzey Kore’de gözaltında tutulan tek ABD vatandaşı olduğu düşünülüyor. Kuzey Kore, halihazırda altı Güney Koreliyi de gözaltında tutuyor.

DMZ

Kuzey Kore ve Güney Kore’yi ayıran DMZ’de iki ülkenin de askerleri tetikte bekliyor. Sınırın iki tarafı da mayınlarla döşeli, elektrikli tellerle ayrılmış ve kameralarla izleniyor.

1950 ve 1953 arasında gerçekleşen Kore Savaşı, ateşkes imzalanmadığı için resmi olarak bitmedi ve iki ülke hala teknik olarak savaş durumunda. ABD’li on binlerce asker, hala Güney Kore’de.

Türkiye de, NATO’ya katılmak için Kore Savaşı’na dahil olmuştu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.