Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğum sonrası depresyon tedavisinde gelişme: İlk kez bir ilaca onay verildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), doğum sonrası depresyonun tedavisi için Biogen ve Sage Therapeutics’in oral hapını onayladı. Zurzuvae isimli ilacın 2023 yılı sonunda piyasaya sürülmesi ve temin edilmesi bekleniyor.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre en az iki hafta boyunca günde bir kez kullanılan Zurzuvae isimli ilaç, yeni doğum yapan kişilerde görülen doğum sonrası depresyonu ciddi oranda azalttı. FDA’nın onayının ardından açıklama yapan iki şirket, şunları söyledi:

“Zurzuvae’nin ABD Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi tarafından kontrollü bir madde olarak ele alınmasından kısa süre sonra 2023’ün sonunda piyasaya sürülmesi ve ticari olarak temin edilebilir olması bekleniyor. Söz konusu işlem, 90 gün içinde gerçekleşebilir.”

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre ülkede her sekiz anneden biri doğum sonrası depresyon yaşıyor. Fakat bu sayılar gerçek olmayabilir. Çünkü uzmanlar vakaların yarısına teşhis konulmadığını düşünüyor. Yine CDC’ye göre depresyonla bağlantılı ilaç ve intiharlar ABD’de anne ölümlerinin iki büyük sebebi.

Şu ana kadar doğum sonrası depresyon tedavisi yalnızca intravenöz enjeksiyon olarak mevcuttu. İntravenöz enjeksiyon, bir ilacın veya sıvının damar içine enjekte edilmesi anlamına gelir. Bu yöntem, ilacın veya sıvının hızlı ve etkili bir şekilde dolaşım sistemine girmesini sağlar, çünkü damarlar vücuttaki diğer kan damarlarına bağlantılıdır ve ilaç veya sıvı, dolaşım sistemi üzerinden hızla yayılabilir.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.