Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Grev kararı alınmıştı: Sputnik Türkiye gazetecileri işten çıkarmaya başladı

Sputnik Türkiye, “küçülme” gerekçesiyle sendikalı olan gazetecileri işten çıkarmaya başladı. Sputnik Radyo’da “Akşam Postası”nı hazırlayıp sunan Atilla Güner işten çıkarıldığını duyurdu, “İşyerindeki çoğunluk bir süre önce TGS üyesi oldu, hak mücadelesi başlattı, uzlaşma olmadı ve grev kararı asıldı. Ben de gençlere destek verdim. Gazetecilik hayatım boyunca zaten hep bunu yapmaya çalıştım. Şu anda çok sayıda sendikalı da işten çıkarılıyor” dedi. 23 gazetecinin işten çıkarıldığı öğrenildi.

Bir süredir Sputnik Türkiye ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) toplu iş sözleşmesi görüşmelerini sürdürüyordu. Görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine Sputnik Türkiye’de çalışan gazeteciler grev kararı aldı.

Sputnik Radyo’daki “Akşam Postası”nı hazırlayan ve sunan gazeteci Atilla Güner işten çıkarıldığını duyurdu. Güner, kendisine gösterilen gerekçenin “küçülme” olduğunu söyledi. Twitter hesabından paylaşım yapan Güner, “Merhabalar. Bu akşam yayını için hazırlıklarımı yapmıştım. İzin dönüşü saat 17.00’de buluşacaktık. Ancak… Sputnik Radyo yöneticisi bugün beni çağırdı ve ‘Küçülüyoruz, sizi işten çıkardık’ dedi” diye yazdı.

Greve çıkanlar gazetecilere destek verdiğini söyleyen Güner, “İşyerindeki çoğunluk bir süre önce TGS üyesi oldu, hak mücadelesi başlattı, uzlaşma olmadı ve grev kararı asıldı. Ben de gençlere destek verdim. Gazetecilik hayatım boyunca zaten hep bunu yapmaya çalıştım. Şu anda çok sayıda sendikalı da işten çıkarılıyor” diye yazdı.

Güner’in paylaşımı şöyle:

“Merhabalar. Bu akşam yayını için hazırlıklarımı yapmıştım. İzin dönüşü saat 17.00’de buluşacaktık. Ancak… Sputnik Radyo yöneticisi bugün beni çağırdı ve ‘Küçülüyoruz, sizi işten çıkardık’ dedi. Gazeteciler, neden-sonuç ilişkisini açıklamak zorunda. İşyerindeki çoğunluk bir süre önce TGS üyesi oldu, hak mücadelesi başlattı, uzlaşma olmadı ve grev kararı asıldı. Ben de gençlere destek verdim. Gazetecilik hayatım boyunca zaten hep bunu yapmaya çalıştım. Şu anda çok sayıda sendikalı da işten çıkarılıyor… Bir gün yeni bir mecrada buluşmak üzere hoşça kalın… (Not: Yayınlarımda üzdüğüm, kırdığım, sesine kulak veremediğim herkesten bağışlanmayı dilerim.)”

Üç yıldır Radyo Sputnik’te “Seyir Hali” programını hazırlayan ve sunan Ali Çağatay da işten çıkarıldığını açıkladı. Çağatay’ın paylaşımı şöyle:

Medyascope‘a konuşan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, 23 kişi işten çıkarıldığını söyledi. İşten çıkarmaların müzakere süreci devam ederken gerçekleştirilmesine dikkat çeken Durmuş, bu durumun yasaya aykırı olduğunu ve konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

TGS’nin Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, “Uyarıyoruz. Sputnik Türkiye işvereni sendikal haklara saygı gösterip üyelerimizin taleplerini karşılamak yerine onları işten atıyor. Suç işlemekten vazgeçin, atılan gazetecileri işe geri alın” denildi.

Sputnik: “Yeniden yapılandırmaya gidiyoruz”

Sputnik Türkiye 22 Temmuz’da yaptığı açıklamayla “yeniden yapılanmaya” gideceklerini duyurdu.

Açıklamada, “Personel değişikliklerini de öngören bu yeniden yapılandırma süreci, ajansın çalışmalarını daha verimli hale getirip Türk medyasındaki istikrarlı konumunu korumasına imkan verecek. Tüm Türk ilgili yetkili kurumlar, bir ay önce karara bağlanan yeniden yapılandırma süreci konusunda bilgilendirilmiştir. 24 saat yayın yapan radyo, site ve sosyal ağlardaki sayfalar olmak üzere Sputnik Türkiye’nin tüm mecraları normal şekilde faaliyetine devam edecek” denildi.

TGS yarın (8 Ağustos) İstanbul-Bomonti’de bulunan Süzer Plaza’nın önünde açıklama yapacak.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Bugün sendikamıza üye olduğu için 23 arkadaşımızın işine son verildi. Toplu iş sözleşmelerinde masada anlaşamayan, masada bir teklif vermeden masayı dağıtan Sputnik, bugün çalışanların anayasal hakkı olan sendika hakkını ortadan kaldırarak işten atmaya başladı. Bizler de sendika olarak 24 Temmuz’da grev kararı aldık ve önümüzdeki hafta fiili grev uygulamasına başlayacağız. İşten atılan arkadaşlarımız işe geri alınana kadar, toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.