Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürtlere Demirtaş’ın sessizliğini ve yerel seçim tercihlerini sorduk: ”YSP aday çıkarırsa Erdoğan’ın işine gelir”

2024 Türkiye yerel seçimleri yaklaşırken gündemdeki konulardan bir tanesi de Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) izleyeceği aday stratejisi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Yeşil Sol Parti, yerel seçimlerde kendi adaylarını çıkaracaklarını belirtmişti. Medyascope olarak Yeşil Sol Parti seçmeninin çoğunlukta olduğu İstanbul-Okmeydanı’nda vatandaşlara yerel seçim üzerine düşüncelerini sorduk.

Haber: Selin Işık & Ali Deniz Çakır

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üzerinden iki ay geçerken Türkiye siyasetinin gündemi artık 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen ve oy verme çağrısında bulunan YSP’nin yerel seçimlerde ne yapacağı ise merak konusu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,16 ile yeniden seçilmiş, Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu ise yüzde 47, 84 oy almıştı.

Genel seçimlerde Kılıçdaroğlu’nu destekleyen YSP’nin yerel seçimlerde takınacağı tavır merak edilirken, HDP Eş Genel Başkan Pervin Buldan, “Büyükşehirler başta olmak üzere bütün illerde aday çıkaracaklarını” açıklamıştı. Hatırlanacağı üzere HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehirde aday çıkarmayarak CHP’nin adaylarını destekleme kararı almış, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesi el değiştirmişti.

Bu arada bugün (7 Ağustos) HDP Parti Meclisi toplantısı açılışında konuşan Eş Genel Başkan Mithar Sancar da, “Ana gündemimiz HDP’nin olağanüstü kongre kararı alması olacaktır” dedi.

YSP seçmeninin çoğunlukta olduğu Okmeydanı’ndaki vatandaşlara, Parti’nin yerel seçimlerde aday çıkarması üzerine düşüncelerini ve bunun yanı sıra 31 Mayıs’ta aktif siyaseti bıraktığını açıklayan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sessizliğini sorduk.

“Konuşuruz, gelir alırlar bizi”

Mikrofon uzattığımız vatandaşlar arasında konuşmayı reddedenler olduğu gibi, kayıt dışı konuşanlar da oldu. Bu vatandaşlardan biri, “Ben bilmem, siyasetle ilgilenmiyorum” dedi. Aynı seçmen kamerayı indirdikten sonra ise bu siyasi iklimde konuşmaktan çekindiğini belirterek, “Konuşuruz gelirler kapımıza, alırlar bizi. Saat 5’te alıyorlar insanları” diye konuştu.

“Asıl mesele, demokrasi mücadelesi”

Konuştuğumuz başka bir seçmen, YSP’nin yerel seçimlerde aday çıkarması gerektiğini savunuyor. Aynı vatandaş, YSP’nin son seçimlerde de Kılıçdaroğlu’nu destekleyerek hata yaptığını şu sözlerle anlatıyor:

“Bu ülkede aslolan demokrasi meselesi. Demokrasinin kurumlarının inşa edilmesi meselesi, demokrasi mücadelesi meselesi. Yani o yüzden şimdi bu partilerle ittifak yapılmasını ben doğru bulmadım. Çünkü bu partiler benim gözümde sağ partiler. CHP de dahil.”

Başka bir seçmen ise,” Aday çıkarmalı. Çizgi belli. O parti, bu partinin arka bahçesi olmaya gerek yok” dedi.

YSP’nin aday çıkarması gerektiğini savunan kadar buna karşı çıkan seçmenler de vardı. Bazı seçmenler YSP’nin çıkaracağı potansiyel adayın oyları bölebileceğini düşünüyor ve sonunda Cumhur İttifakı’nın adayının kazanma ihtimalinden endişe duyuyor:

”YSP aday çıkarmamalı yoksa muhalefetin oyları bölünür ve Erdoğan’ın işine gelir. Hem diğer partilerin de YSP’ye ihtiyaçları var.”

Kürtler Selahattin Demirtaş’ın geleceğinden umutlu

Hakkında açılan dava sebebiyle 4 Kasım 2016’dan beri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 31 Mayıs’ta aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştı. Demirtaş yaptığı paylaşımda, “Ben kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum. Pratikteki çabalarımla bu eksiklikleri giderme sözü veriyorum. Ayrıca, bana yönelik yapıcı eleştirilere teşekkür ediyorum” diye yazmıştı.

Mikrofon uzattığımız vatandaşlara Demirtaş’ın 31 Mayıs’tan beri süren sessizliğini de sorduk. Medyascope‘a konuşan YSP seçmeninin büyük bir çoğunluğu bu sessizliği normal karşılarken Demirtaş’ın elinin ve kolunun bağlı olduğunu ifade ediyor.

Diğer seçmenlere göreyse bu sessizlik yerel seçimlerden önce bozulacak. Her halükarda YSP seçmeni Türk siyasetinde Demirtaş’ın varlığının uzun bir süre devam edeceği ve eninde sonunda siyasete geri döneceği düşüncesinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.