Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak, “eşcinsel” ve “cinsiyet” kelimelerini yasakladı

Irak İletişim ve Medya Komisyonu (CMC), ülkede faaliyet gösteren tüm medya ve sosyal medya şirketlerine “eşcinsellik” terimini kullanmamalarını ve bunun yerine “cinsel sapkınlık” demeleri talimatı verdi.

CMC, “cinsiyet” teriminin kullanımının da yasakladı. Komisyonun açıklamasında, “Medya kuruluşlarını ‘eşcinsellik’ terimini kullanmamaya ve doğru terim olan ‘cinsel sapkınlık’ terimini kullanmaya yönlendirdiği” belirtildi. Irak hükümetinin bir sözcüsü, kuralın ihlali sonucu nasıl bir ceza verileceğine dair henüz bir karar alınmasa da, bunun para cezası olabileceğini söyledi.

Irak’ta eşcinsel seks resmi olarak suç sayılmıyor ama ceza kanunundaki geniş tanımlı “ahlak maddeleri” yüzünden LGBTİ+’lar tehdit altında.

Irak’ın önde gelen partileri geçtiğimiz iki ay içinde LGBTİ+ haklarına yönelik eleştirilerini artırdı.

Our World in Data’ya göre 60’tan fazla ülke eşcinsel cinsel ilişkiyi suç sayarken, 130’dan fazla ülkede eşcinsel cinsel eylemler yasaldır.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.