Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

57 ile vali ataması: Süleyman Soylu’ya yakın 16 isim merkeze çekildi

Resmî Gazete’de “Valiler Kararnamesi” yayımlandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre 57 ilin valisi değiştirildi, 16 ilin valisi “vali-mülkiye başmüfettişliği” görevine getirildi. Süleyman Soylu’ya yakın olduğu konuşulan 16 vali merkeze çekildi.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yerine Ali Yerlikaya’nın getirilmesinin ardından, emniyette ve bürokraside yaşanan değişim, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan “Valiler Kararnamesi” ile devam etti. Kararnameye göre 57 ilin valisi değişti, 16 ilin valisi de “vali-mülkiye başmüfettişliği”ne getirildi. Merkeze çekilen 16 ismin, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yakınlığı biliniyordu.

Süleyman Soylu’yla yakınlığı bilinene ve merkeze çekilen eski valilerin isimleri şöyle:

İlker Gündüzöz, İnci Sezer Becel, Abdullah Ayaz, Salih Ayhan, Çetin Oktay Kaldırım, Ali Arslantaş, Tuncay Sonel, Ali Fuat Atik, Mustafa Tutulmaz, Fuat Gürel, Osman Bilgin, Oktay Çağatay, Kadir Ekinci, Hüseyin Öner, Kamuran Taşbilek ve Cüneyt Epcim.

T24’ün haberine göre eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla yakın olduğu konuşulan isimlerden Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Şırnak Valisi Osman Bilgin, Ordu Valisi Tuncay Sonel, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım merkeze çekilen valiler arasında yer aldı. Muş’ta bir Kur’an kursu açılışında yaptığı konuşmada, “Bakın bu çocuklar Kur’an-ı Kerim öğreniyorlar. Ne zaman öğreniyorlar, 4-6 yaş arasında. 12 yaşa kadar Kelime-i Şehadeti öğretmek yasaktı. Nereden nereye geldik. Bu kazanımlar kolay elde edilmedi” diyen İlker Gündüzöz Muş Valiliği’nden merkeze çekildi. 2020’de Elazığ Valisi olduğu dönemde, Elazığ’daki depremden bir süre sonra dönemin İçişleri Bakanı Soylu ile basın toplantısına katılan, açık kalan mikrofon nedeniyle, Soylu’ya söylediği, “Şu an algı çok iyi” sözleri kamuoyuna yansıyan Çetin Oktay Kaldırım, 2020’de Sakarya Valiliği’ne getirilmişti. Kararname ile Kaldırım da merkeze çekildi. Depremden sonra geçici olarak Hatay’a “koordinatör vali” olarak atanan, o dönemde kanser tedavisi görmesine rağmen görevini sürdürdüğü öğrenilen Ali Fuat Atik de 2020’de getirildiği Denizli Valiliği’nden alınarak merkeze çekildi. Depremden sonra Gaziantep’te bir süre koordinatör vali olarak görev yapan ve “Açıklanan rakamlardan üç, dört, belki beş kat daha kötü. Bazı illeri yıkıp belki yeniden yapacağız” sözleri gündem olan Şırnak Valisi Osman Bilgin de merkeze çekildi.

57 ile vali atandı

Öte yandan AFAD Başkanı Yunus Sezer, Edirne Valisi oldu. Sezer, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından en çok eleştirilen kurumlar arasında yer alıyordu.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana’ya atandı. Adana Valisi Süleyman Elban ise İzmir Valiliği’ne getirildi.

Kararname ile Yavuz Selim Köşger Adana’ya, Mustafa Koç Ağrı’ya, Mehmet Ali Kumbuzoğlu Aksaray’a, Yılmaz Doruk Amasya’ya, Hulusi Şahin Antalya’ya, Hayrettin Çiçek Ardahan’a, Cengiz Ünsal Artvin’e, Yakup Canbolat Aydın’a, İsmail Ustaoğlu Balıkesir’e, Mustafa Eldivan Bayburt’a, Şefik Aygöl Bilecik’e, Ahmet Hamdi Usta Bingöl’e, Erol Karaömeroğlu Bitlis’e, Türker Öksüz Burdur’a, Mahmut Demirtaş Bursa’ya, Mustafa Fırat Taşolar Çankırı’ya, Zülkif Dağlı Çorum’a, Ömer Faruk Coşkun Denizli’ye, Selçuk Aslan Düzce’ye, Yunus Sezer Edirne’ye, Hamza Aydoğdu Erzincan’a, Mustafa Çiftçi Erzurum’a, Hüseyin Aksoy Eskişehir’e, Mehmet Fatih Serdengeçti Giresun’a, Alper Tanrısever Gümüşhane’ye, Ali Çelik Hakkari’ye, Ercan Turan Iğdır’a, Süleyman Elban İzmir’e, Mükerrem Ünlüer Kahramanmaraş’a, Mustafa Yavuz Karabük’e, Hüseyin Engin Sarıibrahim Karaman’a, Ziya Polat Kars’a, Meftun Dallı Kastamonu’ya, Mehmet Makas Kırıkkale’ye, Tahir Şahin Kilis’e, Musa Işın Kütahya’ya, Ersin Yazıcı Malatya’ya, Enver Ünlü Manisa’ya, Tuncay Akkoyun Mardin’e, İdris Akbıyık Muğla’ya, Avni Çakır Muş’a, Ali Fidan Nevşehir’e, Cahit Çelik Niğde’ye, Muammer Erol Ordu’ya, İhsan Selim Baydaş Rize’ye, Yaşar Karadeniz Sakarya’ya, Orhan Tavlı Samsun’a, Kemal Kızılkaya Siirt’e, Mustafa Özarslan Sinop’a, Hasan Şıldak Şanlıurfa’ya, Cevdet Atay Şırnak’a, Recep Soytürk Tekirdağ’a, Aziz Yıldırım Trabzon’a, Bülent Tekbıyıkoğlu Tunceli’ye, Hülya Kaya Yalova’ya, Mehmet Ali Özkan Yozgat’a, Osman Hacıbektaşoğlu Zonguldak’a atandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, vali atamalarıyla ilgili paylaşım yaptı. Yerlikaya, “Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin huzur ve güvenliği için İçişleri ailesi olarak aşkınan çalışıp, aşkınan milletimize hizmet edeceğiz” diye yazdı.

Emniyette de değişim

Geçtiğimiz hafta da Erdoğan’ın imzasıyla emniyet müdürleri atama kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Erzurum, Edirne, Şanlurfa ve Muğla’nın da aralarında bulunduğu 24 ilin emniyet müdürü görevden alındı. 52 ilin emniyet müdürü değişti. Mahmut Çorumlu, Ömer Urhal, Selami Yıldız ve Caner Tayfur ise Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı. Kararnameyle yapılan bu değişiklik, emniyette Soylu’ya yakın isimlerin yarı yarıya tasfiyesi olarak yorumlandı. Edinilen bilgiye göre görev yeri değiştirilen isimler arasında kilit öneme sahip 3 isim yer alıyor. Süleyman Soylu’nun göreve geldiği tarihten, ayrıldığı tarihe kadar çekirdek kadroda görev yapan bu 3 isimden biri, Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, diğeri Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu ve Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanı Fenni Gürsel. Gürsel, geçen hafta görevden alınırken Servet Yılmaz ve Resul Holoğlu da son kararnameyle Emniyet Genel Müdürlüğü emrine çekildi. Bu iki ismin görevden alınmasıyla Soylu’nun Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki çekirdek kadrosu dağılmış oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.