Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (223): Trendyol Süper Lig’de heyecan başlıyor – Şu ana dek yapılmış en iyi beş transfer

Trendyol Süper Lig 2023-2024 sezonu, bugün (11 Ağustos) başlıyor. Türk futbol tarihinin belki de en hareketli transfer dönemini yaşıyoruz. Medyascope Spor’dan Kubilayhan Kavrazlı, şu ana dek yapılmış en iyi beş transfer hamlesini sizin için derledi. 

5) Krzysztof Piatek / Başakşehir

Emre Belözoğlu’nun çalıştırdığı Başakşehir, yeni sezonda zirve yarışının içinde olmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda kadrosunu güçlendirmeye devam eden İstanbul temsilcisi, en ses getiren hamlesini santrafor bölgesine yaptı. Başakşehir, Hertha Berlin’den Krzysztof Piatek’i bedelsiz olarak renklerine bağladı.

Polonya’da yetişen Krzysztof Piatek, kariyerinde Hertha Berlin, Genoa ve Milan gibi takımların formasını terletti. Kariyeri boyunca bonservisine 65,21 milyon euro harcanan Piatek’in, Robert Lewandowski ile birlikte Polonya Milli Takımı’nı sırtlaması bekleniyordu. Ancak 28 yaşındaki golcü, beklenen çıkışı bir türlü yapamadı.

Kariyerinde 323 maça çıkan Krzysztof Piatek, bu karşılaşmalarda toplam 109 gol atarken, 26 da asist yaptı. En iyi dönemini Genoa’da geçiren Polonyalı yıldız, burada çıktığı 21 maçta 19 gol atarak Milan’a transfer olmuştu. Krzysztof Piatek’in kendisiyle özdeşleşen bir gol sevinci de bulunuyor. Piatek, yapmış olduğu sevinci ise şu cümlelerle ifade ediyor: “İtalya’ya gittiğim zaman santrafor, bomber diye söyleniyor, bu lehçede silah anlamına geliyor. Ben de o yüzden böyle bir sevinç yaptım. Bu yıl umarım bu sevinci birçok kez göreceksiniz.”

4) Angelino / Galatasaray

Süper Lig’de 2023-2024 sezonu yaz transfer dönemine iki takım damga vurdu. Fenerbahçe ve Galatasaray, yapmış oldukları transferler ile dünya kamuoyunda büyük ses getirdi. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında mutlu sona ulaşan Galatasaray, bu sezonki hedefini UEFA Şampiyonlar Ligi olarak belirledi. Zalgiris engelini aşan, Olimpija Ljubljana’yı ise elemek üzere olan sarı-kırmızılılar, adım adım Devler Ligi’ne gidiyor. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde başarıya ulaşmak için kadrosuna dünya çapında isimleri katmaya devam ediyor.

Şampiyonluğa ulaşan kadroyu hemen hemen bozmayan Galatasaray, uzun yıllardır yaşadığı sol bek problemini ise nokta atışı bir hamleyle çözdü. Sarı-kırmızılılar, 26 yaşındaki İspanyol yıldız Angelino’yu RB Leipzig’den kiraladı. Kariyerinde PSV Eindhoven, Manchester City ve Hoffenheim gibi takımlar da bulunan Angelino, Galatasaray’ın kanayan yarasına merhem olacak.

Hücum gücü çok kuvvetli olan Angelino, son üç sezonda toplam 30 asiste imza attı. Üçlü savunma oynayan takımlarda daha özgür olan İspanyol yıldızın, Okan Buruk’un sistemine ne kadar sürede adapte olacağı merak konusu. Ancak Mauro Icardi, Cedric Bakambu ve Wilfried Zaha gibi hücum güçlerine sahip Galatasaray’da, Angelino’dan alınan veriminin en üst seviyeye çıkması bekleniyor. 

Angelino’nun geçtiğimiz sezon Bundesliga performansı (Sol kanat bekler arasındaki istatistikleri)

🥇 1.4 Şut Pası

🥇 0.21 Asist Beklentisi

🥇 3.8 İsabetli Uzun Pas

🥇 3.8 Başarılı Defansif Aksiyon

🥈 0.57 Kilit Pas

🥉 7.58 Kazanılan İkili Mücadele

🥉 4.33 Top Kazanma

(Comparisonator)

3) Sebastian Szymanski / Fenerbahçe

2013-2014 sezonundan bu yana şampiyonluk hasretiyle yanıp tutuşan Fenerbahçe, başkan Ali Koç’un son senesinde transfere hız verdi. Jorge Jesus’tan boşalan teknik direktörlük görevine İsmail Kartal’ı getiren sarı-lacivertliler, tecrübeli çalıştırıcının istekleri doğrultusunda kadrosunu güçlendirmeye devam ediyor.

Edin Dzeko ve Dusan Tadic transferleriyle hücum hattını zenginleştiren Fenerbahçe, orta sahasına ise gelecek vaad eden bir yeteneği ekledi. Sarı-lacivertliler, 24 yaşındaki Polonyalı yetenek Sebastian Szymanski’yi 9.75 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Dinamo Moskova’dan renklerine bağladı.

Geçen sezonu Feyenoord’da kiralık olarak geçiren Sebastian Szymanski, Hollanda’da göstermiş olduğu performansla dikkatleri üzerine çekti. Feyenoord’u şampiyonluğa taşıyan en önemli parçalardan olan Polonyalı orta saha, forma giydiği 40 maçta toplam 17 gole doğrudan katkı sağladı. Hem savunmada hem de hücumda takımına yardımcı olan Sebastian Szymanski, İsmail Kartal’ın vazgeçilmezlerinden olacak.

Fenerbahçe ile henüz 3 resmi maçta süre alan Sebastian Szymanski, potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu herkese kanıtladı. Szymanski, bu 3 maçta 1 gol atıp, 2 de asist yaptı. 

Sebastian Szymanski’nin 2022/23 sezonu Eredevisie performansı:

🏟️ 29 Maç

⚽️ 9 Gol

🅰️ 4 Asist

6⃣ 3 RCS Topla Buluşma

6⃣ 0.23 Gol Beklentisi (xG)

6⃣ 0.71 İsabetli Şut

7⃣ 1.52 Gol Fırsatı

7⃣ 1.38 Şut Pası

8⃣ 1.14 RS Araya Girme

🔟0.9 Başarılı Dribbling

(Comparisonator)

2) Wilfried Zaha / Galatasaray

Hücum rotasyonunda Mauro Icardi, Nicolo Zaniolo, Tete, Kerem Aktürkoğlu, Cedric Bakambu, Barış Alper Yılmaz, Dries Mertens ve Halil Dervişoğlu gibi birbirinden kaliteli ayaklara sahip olan Galatasaray, Avrupa futbolunda büyük ses getiren bir hamle daha yaptı. Sarı-kırmızılılar, Premier Lig’de uzun süre top koşturmuş Wilfried Zaha’yı renklerine bağladı.

2018 ile 2019 yılları arasında bonservis bedeline yaklaşık 100 milyon euro değer biçilen Wilfried Zaha, kariyeri istediği sıçramayı bir türlü yapamadı. Crystal Palace’ın bayrak adamı haline gelen Zaha, Londra temsilcisinde  geçirdiği süre boyunca toplam 287 maçta 79 gol kaydetti.

Galatasaray, ismi uzun süre Fenerbahçe ile anılan Zaha’yı “Ali Cabbar” şarkısı eşliğinde kamuoyuna tanıttı:

Wilfried Zaha, geçtiğimiz sezon Premier League’de maç başına 5.26 başarılı dribbling yaparak kanat oyuncuları arasında en başarılı isim olmuştu.

(Comparisonator)

1) Dusan Tadic / Fenerbahçe

Fenerbahçe, 2023-2024 sezonu yaz transfer döneminin en büyük hamlelerinden birisini gerçekletirdi. Sarı-lacivertliler, ismi uzun süre Beşiktaş ile anılan Dusan Tadic’i renklerine bağladı.

Sırp futbolunun yetiştirdiği en büyük yeteneklerden olan Dusan Tadic, kariyerini adeta Ajax’ta geçirdi. Twente formasıyla adını duyuran Tadic, Southampton ve Ajax’ta ise Avrupa futbolunun zirvesine çıktı. 34 yaşındaki Sırp futbolcu, Ajax’ın 2018-2019 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale yükselmesinde büyük katkı sağladı. Dusan Tadic, Amsterdam temsilcisinde 6 kupa kazanırken, 1 kez yılın futbolcusu, 1 kez ise gol krallığı unvanının sahibi oldu.

Dusan Tadic, 2021 yılında ise kariyer zirvesini yaşadı. Sırp yıldız, 2021 yılındaki asist sayısı ile Lionel Messi’ye ait rekoru kırmayı başardı. Dusan Tadic, takvim yılında Ajax ve Sırbistan Milli Takımı formaları ile toplam 37 asist yaparak yeni rekorun sahibi oldu. Rekorun eski sahibi Lionel Messi, 2011 yılında Barcelona ve Arjantin Milli Takımı formaları ile toplam 36 asiste imza atmıştı. 

Fenerbahçe’nin yeni transferi Dusan Tadic’in 2022/23 sezonu Eredevisie performansı /  Sağ-sol kanat ve santrforlar arasındaki sıralaması

🏟️ 34 Maç

⚽️ 11 Gol

🅰️ 18 Asist

🥇 21.53 Toplam Asist Beklentisi (xA)

🥇 4.03 Şut Pası

🥇 7.65 RCS Topla Buluşma

🥇 1.79 Kilit Pas

🥇 2.56 İsabetli Orta

🥈 34.94 İsabetli Pas

Not: Mauro Icardi, geçen sezonu Galatasaray’da kiralık olarak geçirdiği için listeye dahil edilmemiştir. Arjantinli yıldızın, bu sezona da damga vuracağına şüphe yok. Geçen sezon Galatasaray’ı şampiyonluğa taşıyan Mauro Icardi, çıktığı 24 lig maçında 23 gol ve 7 asistlik performansa imza atmıştı. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.