Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaşıkçı cinayetinden sonra da devam etti: Suudi Arabistan’dan Tony Blair’e milyonlarca dolar bağış

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’ın kendi adına kurduğu sivil toplum kuruluşu Tony Blair Institute’un Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra da Suudi Arabistan hükümetine danışmanlık yaptığı ve milyonlarca dolar almaya devam ettiği ortaya çıktı.

Tony Blair Enstitüsü’nden bir sözcü, Suudi Arabistan’daki turizmi canlandırmak ve ülkenin petrole bağımlılığını azaltmak için tasarlanan Vizyon 2023’a katılımlarının sürdüğünü de doğruladı. Enstitü, Kaşıkçı cinayetinin ardından kurum içerisinde “ortaklığın nasıl sürdürüleceğine” dair endişelerin dile getirildiğini fakat Blair’ın işlenen bu “korkunç suç”a rağmen devam eden ortaklıkta “haklı” olduklarını ve yönetimden kimsenin de bu karara karşı çıkmadığını açıkladı.

Tony Blair

Son olarak yapılan açıklamada başta Suudi Arabistan’ı “parya” ilan edeceğini belirten ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere Batılı ülkelerin Suudi Arabistan ile kurduğu ilişki hatırlatıldı, “Ülkelerin Selman ile kurduğu angajman, aldığımız kararın neden doğru olduğunu gösteriyor” denildi.

Daha önce Financial Times’ın (FT) yaptığı haberlerde yardımın “Media Investment Limited (MIL)” adında Guernsey’de kayıtlı Saudi Research & Marketing Group’un alt kuruluşu olan bir şirket aracılığıyla aktarıldığı belirtilmişti. Açıklanan verilere göre Blair ve enstitüsünün 12 milyon dolara varan bir bağış yapılmıştı.

Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de evlilik belgesi almaya gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi emrinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın verdiği iddia ediliyordu. Selman ise kendisine yöneltilen iddiaları reddetmişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.