Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, Şükrü Okan yük gemisine Karadeniz’de uyarı ateşi açtı

Rusya, Palua bandıralı Şükrü Okan ismindeki bir kargo gemisine Karadeniz’de ateş açtı. Rusya Savunma Bakanlığı dün (13 Ağustos) yaptığı açıklamada, Şükrü Okan kaptanının teftiş talebine yanıt vermediğini, bu yüzden de Vasily Bykov adındaki devriye gemisinin otomatik silahlar ile uyarı ateşi yaptığını açıkladı.

Bakanlık, Şükrü Okan’a Ka-29 helikopterleriyle gemiye inen askerler tarafından teftiş yapıldığını, teftişin ardından da geminin yoluna devam ettiğini öne sürdü. Rusya’nın iddiası doğruysa, bu, Moskova’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından ilk kez bir ticari gemiye ateş açma olayı olacak.

Rusya, Şükrü Okan’ın Ukrayna’nın İzmail Limanı’na doğru ilerlediğini iddia etti. Gemicilikle ilgili verileri toplayan Refinitiv’in aktardığına göre de gemi şu an Bulgaristan açıklarında ve Romanya’nın Sulina Limanı’na doğru ilerliyor.

Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, Romanya’ya giden bir gemi hakkında bazı duyumlar aldıklarını ve Ankara’nın bu olayı araştırdığını söyledi.

Şükrü Okan adlı gemi, 10 Temmuz’da İstanbul Boğazı’nda. Fotoğraf: Yörük Işık

Ukrayna nasıl karşıladı?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mikhail Podolyak, X’ten yaptığı açıklamada, Rusya’nın ticari bir gemiye uyarı ateşi açmasını “uluslararası deniz hukukun ihlali” olarak nitelendirdi.

Ukrayna lideri Zelenskiy ise dün gece yayınladığı videoda bu olaydan bahsetmedi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.