Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağ popülizm modası Arjantin’e de sıçradı: Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Javier Milei kimdir?

Arjantin’de cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlandı. Sandıktan Javier Milei çıktı. Aşırı sağcı Milei, Donald Trump’ın bir “hayranı” olduğunu gizlemiyor.

Arjantin’deki tüm partilerden başkan adaylarının katıldığı ön seçim, 22 Ekim’de yapılacak başkanlık seçimleri için önemli bir gösterge. Milei oyların yüzde 30’unu aldı ve beklentilerin üzerine çıktı. Arjantin’de durum, “siyasi bir deprem” olarak nitelendirildi.

Arjantin’de ön seçimler, parti üyeleriyle sınırlı değil ve başkanlık seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip herkese açık. Katılmak da zorunlu. Bu yüzden ön seçimlerden iyi bir sonuçla ayrılmak, asıl seçimler için de diğer ülkelere göre çok daha önemli bir gösterge olarak ortaya çıkıyor.

Anketlerde Milei, merkez sol ekonomi bakanı Sergio Massa ve muhafazakar aday Patricia Bullrich’in gerisinde görünüyordu ama ön seçimlerde oyların yüzde 30,06’sını aldı ve yüzde 28,27 alan Bullrich ve yüzde 27,24 alan Sergio Massa’yı geride bıraktı.

Saçları ve üzerinden pek çıkarmadığı deri ceketi ile Milei, nevi şahsına münhasır biri.

22 Ekim 1970’te başkent Buenos Aires’te doğan Javier Milei’nin siyaset merakı, küçük yaşlarda başlamış. Ülkenin 1970’lerin sonunda yaşadığı hiperenflasyondan sonra Milei, ekonomi okumak istediğine karar verdi. Genç yaşlarında sadece siyasetle değil, hayatın her alanıyla ilgilendi. 19 yaşına kadar kalecilik yaptı ve Everest adlı bir grupta Rolling Stones şarkıları söyledi.

Eğitiminden sonra ekonomi ile ilgilenen Milei, HSBC gibi dev firmalarda da çalıştı. 21 seneden uzun zamandır makroekonomi, mikroekonomi ve matematik alanlarında profesörlük yapıyor. Ekonomi alanında Avusturya Okulu öğretilerini takip ediyor.

Mitleri Yıkmak” isimli radyo programı da büyük ilgi topladı. Siyasete de atıldı ve 2021’de “La Libertad Avanza” koalisyonunu kurdu. 2021’den bu yana Kongre’de yer alsa da Milei kendini “siyasete yabancı biri olarak” göstermeyi seviyor.

Düzen karşıtı görüşü, Arjantin’in ekonomik krizini çözemediği için mevcut ve önceki hükümetlere kızgın Arjantinli seçmenlere kendisini sevdirdi.

Mahfi Eğilmez yazdı: Arjantin’den çıkarılacak dersler

Arjantin’de yıllık enflasyon yüzde 115’in üzerinde, her dört Arjantinliden biri yoksulluk içinde yaşıyor ve peso her gün daha çok değer kaybediyor.

Ekonomide kötü gidişat, alanı olduğu için Milei’nin de en büyük silahı. Pazar günü yapılan ön seçimin ardından konuşan Milei, kendisini destekleyenlere “asalak, hırsız, işe yaramaz siyasi düzenin sonunu getirecek bu rekabetçi alternatifi inşa etmeyi başardık” dedi.

Milei seçildiği takdirde Arjantin Merkez Bankası’nı lağvedeceğini, pesoyu ABD doları ile değiştireceğini ve zarar eden devlet şirketlerini özelleştireceğini söyledi.

Milei sadece ekonomi alanında radikal fikirlere sahip değil, toplumsal konulardaki fikirleri de kendisini başka liderlere benzetiyor. Brezilya’nın eski aşırı sağcı lideri Jair Bolsonaro gibi Milei de silah kontrollerinin gevşetilmesini öneriyor.

Milei ayrıca annenin hayatı risk altında olmadığı sürece kürtaja karşı olduğunu belirtmiş ve kampanya programına “çocukların hayatlarını ana rahmine düştükleri andan itibaren koruma” vaadini eklemişti.

Okullarda verilen cinsel eğitimin “geleneksel aileyi” yok etmeye yönelik bir girişim olduğunu savunuyor.

İklim değişikliğini inkar ediyor.

Milei’nin başarısı destekçileri tarafından coşkuyla kutlandı. Milei, “Gerçek muhalefet biziz, gerçek bir değişim isteyen sadece biziz çünkü unutmayın, aynı eski insanlarla, her zaman başarısız olan aynı eski insanlarla, 100 yıldır başarısız olan aynı eski insanlarla farklı bir Arjantin mümkün değildir.” dedi.

22 Ekim’deki başkanlık seçiminin ilk turunda adaylardan biri çoğunluğu sağlayamazsa, 19 Kasım’da ikinci tura gidilecek.

Arjantin 2 bin pesoluk banknotları piyasaya sürdü: Değeri 4 dolar

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.