Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FTX’in sahibi Sam Bankman-Fried hapishanede: Siyasilere “bağış” ve kripto manipülasyonuyla suçlanıyor

ABD’de federal savcılar, FTX kripto para borsasının kurucusu Sam Bankman-Fried’e karşı yeni bir iddianame hazırladı. Bu iddianamede, Sam Bankman-Fried’in 2022 ABD ara seçimleri öncesinde seçim kampanyalarına 100 milyon dolardan fazla katkı yapmak üzere çalıntı müşteri fonları kullandığı söyleniyor. 

Yeni iddianamede 31 yaşındaki eski milyarder, yedi ayrı komplo ve dolandırıcılıkla suçlanıyor. FTX’in sahibi daha önce suçsuz olduğunu söylemişti.

2022 yılının Kasım ayında Kripto borsası FTX iflas etmiş ve şirketin CEO’su Bankman Fried istifasını açıklamıştı. Kişisel servetinin 26 milyar dolar olduğu tahmin edilen Bankman-Fried, Washington’daki en büyük siyasi bağışçılardan biriydi. 

İddianamede Bankman-Fried’in, yine kendisine ait kripto para ticaret şirketi Alameda’dan gelen paranın FTX yöneticilerinin kişisel banka hesaplarına aktarılması talimatını verdiğini ve bu şekilde FTX müşteri mevduatlarının seçim bağışlarının kaynağı olduğunu gizlediği iddia ediliyor. 

FTX yöneticileri, kendi adlarına bağışlar yaparak yüklü miktardaki siyasi bağışlara ilişkin kısıtlamalara takılmadan şirketin siyasi nüfuzunu en üst düzeye çıkarabiliyor.

İddianameye göre Bankman-Fried bu siyasi etkiyi, FTX’in şirketinin büyümeye devam etmesini kolaylaştıracak yasaları ve düzenlemelerin uygulama konması için Kongre ve düzenleyici kurumlarda lobi yapmak için kullandı. 

Bankman-Fried ayrıca politikacılar ve hükümet yetkilileriyle olan bu bağlantılarından FTX’in meşru bir borsa olarak kamuoyundaki meşru kripto borsası imajını parlatmak için de yararlandı.

CBS News analizine göre Bankman-Fried 2022 yılında 40 milyon dolardan fazla bağış yaptı. Bu bağışların çoğu Demokratlara yapılmış olarak gözükse de, Bankman-Fried açıklanmayan isimsiz ve gizli bağışlarla Cumhuriyetçilere de eşit miktarda bağış yaptığını açıkladı. 

New York’taki ABD savcılığı Bankman-Fried’i ilk olarak ABD seçim kampanyası finansman yasalarını ihlal etmekle suçlamıştı. 

Bankman-Fried, suçlamaların ardından Aralık 2022’de, FTX şirketinin merkezinin bulunduğu Bahamalar’da gözaltına alınmıştı. 

Bankman-Fried geçen haftaya kadar Kaliforniya’daki ailesinin evinde ev hapsinde tutuluyordu ve hakkındaki suçlamalarla ilgili Ekim ayında yapılacak duruşmayı bekliyordu.

Savcılar Cuma günü, tanıkları etkilemeye çalışması ve kefalet kurallarını bozması sebebiyle Bankman-Fried’in 250 milyon dolarlık kefaletini iptal etti. 

Savcılar, kendisine karşı tanıklık etmesi beklenen eski partneri Caroline Ellison’ın kişisel yazılarını bir New York Times muhabiriyle paylaşan Bankman-Fried’in, tanığın itibarını zedelemeye çalıştığını iddia etti. 

Bankman-Fried dava gününe kadar “insanlık dışı” koşulları nedeniyle eleştirilen Brooklyn’deki Metropolitan Gözaltı Merkezinde tutulacak.

KaynakGuardian

Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.