Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Temmuz 2023 dönemi açlık ve yoksulluk sınırı raporu hazırladı. Hazırlanan rapora göre 11 bin 525 TL olarak belirlenen açlık sınırı bir kez daha asgari ücreti aştı.
BİSAM tarafından hazırlanan rapora göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı, temmuz ayı için 11 bin 525 TL olarak belirlendi. Bu harcama tutarının sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olduğu belirtildi. Açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 39 bin 886 lira olarak gerçekleşti.
Günlük harcama gereksinimi 385 TL
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyeti 385 TL olarak hesaplandı. Raporda, temmuz ayında günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu, 111,32 TL’lik harcama gereksinimi ile süt ve süt ürünleri grubu oluşturuyor.
Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 77,82 TL. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı 89,45 TL’ye ulaşırken, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı ise günlük 33,38 TL olarak hesaplandı.
Katı yağ ve sıvı yağ ise 20,03 TL masraf yapılması gereken ürün grubu olarak öne çıktı. Yumurta için 7,11 TL; şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 9,91 TL harcama yapılması gerekiyor.
Harcamalarda payı en yüksek olan süt ve süt ürünleri grubu
Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 30,3 ile en yüksek paya sahip Et, yumurta ve kuru baklagil grubunun payı yüzde 27,3 ile ikinci sırada. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı ise yüzde 23,3’tür. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 11,3. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 7,8 olarak hesaplandı.
Aile bireyine göre harcama gereksinimi değişiyor
Paylaşılan verilere göre her bir aile bireyinin sağlıklı beslenmesi için gereksinim duyduğu gıda grubu ve alması gereken kalori miktarı farklılık gösteriyor. Süt ve süt ürünleri tüketiminde 10-18 yaş arasındaki bir gencin harcama gereksinimi, yetişkin erkek ve kadından fazlayken; 4-6 yaş arası bir çocuğun tüketmesi gereken yumurta miktarı ise yetişkinlerden fazla.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
TÜİK verileri dikkate alınarak yapılan hesaplamada esas alınan kalori miktarları ise şöyle belirlendi:
- 4-6 yaş çocuk için 1963 kalori
- 15-18 yaş çocuk için 3244 kalori
- Yetişkin bir erkek için 2953 kalori
- Yetişkin bir kadın için 2658 kalori