Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan Pro Ligi’nde yeni sezon başladı: Ronaldo, Benzema, Mane, Kante, Mahrez… | Pro Lig yapısı, kulüpleri, kuralları ve kıtasal turnuvalara katılım şartları neler?

Futbol dünyasının son aylarda en çok konuşulan liglerinden biri haline dönüşen Suudi Arabistan Pro  Ligi’nde 2023-2024 sezonu geçtiğimiz haftasonu oynanan karşılaşmalarla başladı. Kışın gerçekleşen Cristiano Ronaldo transferi sonrası, yaz aylarında da Neymar, Benzema, Mane, Milinkovic-Savic, Brozovic, Kante ve Mahrez gibi birçok önemli yıldızı bünyesine katan Pro Lig’de bizi neler bekliyor…

Futbol dünyasına kış aylarında Cristiano Ronaldo’nun transferiyle birlikte spektaküler bir giriş yapan Suudi Arabistan Pro League’i, yaz transfer döneminde de bünyesine kattığı birçok yıldızla birlikte Avrupa futbol piyasasının altını üstüne getirmeyi başardı. Avrupa futbolunun en büyük organizasyonu olan UEFA Şampiyonlar Ligi ile rekabet edebilecek bir seviyede futbol inşa etmeye çalışan Suudi yetkililer, şimdilik en azından futbolcu seviyesinde bu rekabeti taşıyabilecek oyuncuları kadrolarına kattılar. Suudi Arabistan futbolunda bizi nelerin beklediğini, ligin yapısını kurallarını ve yer aldığı kıtasal turnuvaları bu yazıda okuyacaksınız.

Suudi Arabistan Pro Lig yapısı

İlk olarak geçtiğimiz sezonun ardından ligi genişletme kararı alan Suudi Arabistan, ligde mücadele eden takım sayısını 16’dan 18’e çıkarttı. Deplasmanlı lig formatında oynanacak sistemde her ekip, rakipleri ile içerde ve dışarda birer maça çıkacak ve 34 haftanın sonunda lig sona erecek. Bununla birlikte geçtiğimiz sezon var olan 16 takımlı ligde, son 2 sırada yer alan ekipler bir alt lige düşüyordu, bu sezon takım sayısının 18’e çıkmasıyla beraber, ligi son 3 sırada tamamlayan takımlar küme düşecek. Ancak lig yapısında şöyle rekabet dengesini bozacak bir durum da mevcut. Geçtiğimiz haziran ayında Kamu Yatırım Fonu, tarihsel olarak Suudi Arabistan’ın büyük kulüplerinden dördü olan Ittihad Club, Al-Nassr, Al-Hilal ve Al-Ahli’yi satın aldı. Bununla birlikte bu dört kulüp transfer döneminde adeta para saçarak, dünya futbolunun yıldızlarını kadrolarına katarken, ligde onlarla rekabet edecek diğer 14 kulüp ise oldukça mütevazı bütçelerle kadrolarını oluşturuyor. Bu nedenden dolayı şampiyonluk yarışını bu dört kulüp arasında izleyeceğiz ve diğer takımların şampiyonluk konusunda herhangi bir iddiaları bulunmuyor.

Ligde her takımın kadrosunda 8 yabancı futbolcu oynatma sınırı bulunuyor ve lig yetkilileri pek öyle olduğu gözükmese de takımların finansal olarak harcama limitlerinin bulunduğunu iddia ediyor. Ancak yapılan transferler ve mümkün olabilecek her transfer için her zaman kaynak sağlayabileceği görülen, Suudi Arabistan Pro Lig’de finansal bir yapının olduğunu söylemek güç.

Ittihad Club

Suudi Arabistan Pro Lig’in son şampiyonu Ittihad Club’ın kadrosunda yeni transferler Karim Benzema, Fabinho, N’Golo Kante, Jota gibi isimlerin yanı sıra, uluslararası kariyere sahip geçtiğimiz sezonun gol kralı Fas milli Abderrazak Hamdallah ve Mısır milli takımının stoper Ahmed Hegazy yer alıyor. 

Al-Nassr

Geçtiğimiz sezonun ikincisi ve Arap Kulüpleri Şampiyonlar Kupası şampiyonası Al-Nassr FC’de ise Cristiano Ronaldo, David Ospina, Anderson Talisca, Ghislain Konan gibi isimlerin yanı sıra, yeni transferler Sadio Mane, Sekou Fofana, Marcelo Brozovic ve Alex Telles gibi önemli isimler yer alıyor.

Al-Hilal

Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe’yi çalıştıran Jorge Jesus’un yönettiği Al-Hilal ise Suudi Arabistan Milli Takımı’nın önemli isimlerinin iskeletini oluşturduğu yapıyla beraber, transfer döneminde de Neymar, Malcom, Ruben Neves, Sergej Milinkovic-Savic ve Kalidou Koulibaly gibi Avrupa futbolunun yıldız isimlerini kadrosuna kattı. Transfer döneminde sadece bonservis bedeli olarak 268 milyon euro harcayan Al-Hilal’in kadrosunda, Moussa Marega ve Michael gibi isimler de yer alıyor.

Al-Ahli

Transfer döneminin bir başka hareketli takımı Al-Ahli ise yaz transfer döneminde Riyad Mahrez, Roberto Firmino, Allan Saint-Maximin, Edouard Mendy, Franck Kessie ve Roger Ibanez gibi büyük isimleri kadrosuna kattı. Al-Ahli’de ayrıca geçtiğimiz sezon kiralık olarak Fenerbahçe forması giyen Ezgjan Alioski, bir dönem Denizlispor forması giymiş Modou Barrow ve Avrupa futbolunun bilindik simalarından Ryad Boudebouz da yer alıyor.

Al-Ettifaq

Ayrıca ligin zirvesinde olması muhtemel dört kulübe lig boyunca sorun çıkarabilecek takımların başında ise teknik direktörlük görevine Steven Gerrard’ı getiren, transfer döneminde kadrosuna kattığı Jordan Henderson, Moussa Dembele, Jack Hendry gibi isimlerin yanı sıra, milli futbolcumuz Berat Özdemir, Robin Quaison, Vitinho, Darko Velkovski ve bir dönem Fenerbahçe forması giyen Marcel Tisserand’ın yer aldığı Al-Ettifaq kulübü geliyor.

Kurallar ve kıtasal turnuvalara katılım

Suudi Arabistan Pro Ligi’nde mücadele eden ekipler, AFC Asya Şampiyonlar Ligi ve Arap Kulüpler Şampiyonlar Kupası adı verilen iki farklı organizasyona katılım gösteriyorlar. Arap Kulüpler Şampiyonlar Kupası’nın 2023 edisyonunu finalde Al-Hilal’i mağlup eden Cristiano Ronaldo’lu Al-Nassr müzesine götürdü. Arap Kulüpler Şampiyonlar Kupası’nda yalnızca Arabistan Yarımadası’ndaki kulüpler değil ayrıca Kuzey Afrika ve Orta Doğu kulüpleri de katılım gösteriyor. Bu turnuvaya katılan ülkeler arasında yapılan sıralamada ilk sırada yer alan Suudi Arabistan, grup aşamasında 3 ve play-off aşamasında da 1 ekip olmak üzere toplamda 4 takımla temsil ediliyor.

Arap Kulüpler Şampiyonlar Kupası final maçının özeti:

AFC Asya Şampiyonlar Ligi ise Asya Federasyonu’na üye 47 ülkenin takımlarının katılımı ile gerçekleşen kulüp seviyesinde kıtasal organizasyon olarak karşımıza çıkıyor. Bu yıl 2002-2003 sonbahar-ilkbahar mevsimleri arasında düzenlenecek turnuvada, ülke sıralamasında ilk sırada yer alan Suudi Arabistan, 4 kulüple temsil edilecek. Turnuvada Suudi Arabistan’ı, son Suudi Arabistan Pro Ligi şampiyonu Ittihad Club, 2021-2022 sezonu Suudi Arabistan Pro Ligi ve 2022-2023 Kral Kupası şampiyonu Al-Hilal ve 2021-2022 Kral Kupası şampiyonu Al-Fayha grup aşamasından direkt katılım göstererek temsil edecek. 2022-2023 sezonu Suudi Arabistan Pro Ligi ikinci Al-Nassr FC ise turnuvaya play-off aşamasından katılacak. Ronaldo’lu Al-Nassr Şampiyonlar Ligi’ne kalabilmek için 22 Ağustos’ta Birleşik Arap Emirlikleri ekibi Shabab Al-Ahli ile karşı karşıya gelecek.

Suudi Arabistan Pro Ligi’nde ilk haftanın sonuçları ve oluşan puan durumu:

https://twitter.com/exxensport/status/1691406733048995840?s=20

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.