Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bakanlık, kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen “Kayyuma devam” dedi

Yerine kayyum atanarak açığa alınan ve yargılama sonucu istinaf yolu kapalı olmak üzere beraat eden DiyarbakırErgani Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Kaya’nın göreve dönme talebi bakanlık tarafından reddedildi. Kaya, göreve dönmeyi beklerken gelen ret yanıtı üzerine, “Kayyum atamanın siyasi olduğu artık mahkeme kararları ile kesinleşti. Önümüzdeki yerel seçimlerde de kayyum uygulamasına devam edileceğini düşünüyorum” dedi.

31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) belediye eş başkanı seçilen Ahmet Kaya, İçişleri Bakanlığı’nın hakkındaki soruşturmaları gerekçe göstermesiyle 23 Mart 2020’de görevden uzaklaştırıldı ve yerine kayyum olarak ilçe kaymakamı atandı. Görevden alındıktan sonra gözaltına alınan Kaya, emniyetteki ifadesinden sonra savcılığın talimatı ile serbest bırakıldı.

Yargılandığı mahkeme beraat kararı verdi

Görevden uzaklaştırılan Ahmet Kaya hakkında Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, katıldığı aday tanıtım toplantısı, Nevruz kutlaması, bir taziye ziyareti gibi etkinlikler gerekçe gösterilerek “terör örgütü üyesi olmak” suçundan dava açıldı. Davanın ikinci duruşmasında Kaya ile ilgili esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, beraatına karar verilmesini istedi. Mahkeme, aldığı karar ile Ahmet Kaya’nın beraatına karar verdi.

Mahkemenin Kaya için verdiği beraat kararına kimse itiraz etmeyip temyize götürmeyince karar 7 Nisan’da kesinleşti. Kararın kesinleşmesinden sonra Kaya’nın avukatları Diyarbakır Valiliği üzerinden İçişleri Bakanlığı’na başvurarak Kaya’nın görevine iadesini istedi.

Valilik “Haberimiz olmadı” diyerek kesinleşen karara itiraz etti

Kesinleşen mahkeme kararından sonra Kaya’nın göreve iadesi beklenirken, Diyarbakır Valiliği’nin aynı mahkemeye başvurarak “karardan haberleri olmadığı, davaya müdahil olma durumlarının olabileceği ve kamu zararı oluşması ihtimali” değerlendirilerek kesinleşme şerhinin kaldırılmasını istediği öğrenildi.

İstinaf, Yargıtay yolu kapalı olacak şekilde beraatı onadı

Valiliğin itirazı ile kesinleşen beraat kararı istinaf mahkemesine taşındı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi beraat kararını onadı. İstinaf mahkemesi, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2021 Mart ayında verilen beraat kararına yedi günlük itiraz süresini aşarak bir ay 11 gün sonra itirazda bulunan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı başvuruyu da “süre aşımı” nedeniyle reddetti. İstinaf mahkemesi, kararı Yargıtay yolu kapalı olmak şartıyla oy birliğiyle aldı.

Belirlenen süre içinde karara itiraz edilmemesi nedeniyle istinaf mahkemesinin verdiği kararla beraat hükmü kesinleşti. İstinaf mahkemesinin kesinleşen kararı üzerine Kaya’nın avukatları en kısa sürede göreve iadesi için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Bakanlık, kesinleşen yargı kararına rağmen “Kayyuma devam” dedi

Kaya’nın başvurusu üzerine İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği ve bakanlığın onayladığı karara göre, kayyuma devam kararı verildi.

Kayyum sürelerinin iki ayda bir uzatılması ile ilgili İçişleri Bakanlığı’nın onayladığı karara göre, Kaya ile ilgili verilen karara valilik nezdinde Yargıtay’a itirazda bulunulacak ve Kaya ile ilgili yeni bir soruşturma gerekçe gösterilecek.

Kaya: “Kayyum uygulamasına devam edecekler”

Medyascope’a konuşan Ahmet Kaya, gelen yazı ile birlikte artık kayyum uygulamasının siyasi olduğunun yargının kesinleşmiş kararı ile netleştiğini belirterek, önümüzdeki yerel seçimlerden sonra da kayyum uygulamasının devam edeceğini söyledi.

Kaya, hakkında yeni açıldığı belirtilen soruşturma dosyası ile ilgili ifade vermek istediklerini ancak dosyaya gizlilik kararı koyduklarını ve bunu kayyum sürecini uzatmak için bir gerekçe göstermek istediklerini ifade ederek, “Dosyada tek bir satır yazı bile yoktur. Ben zaten yargılandığım davada iki kez beraat kararı aldım. Son olarak İstinaf mahkemesinin verdiği karar ile bu beraat kararı kesinleşti. Ancak, siyasi karar olduğu için bunu devam ettirme bahanesi ile ellerinde boş bir soruşturma dosyası bulunduruyorlar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.