Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti seçmeninin kafası karışık: MHP ile olası ittifakı ve yerel seçimleri seçmene sorduk

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “komşuluk” çağrısına, “Komşuluk yetmez, yeni bir yol arkadaşlığına ihtiyacımız var” cevabı vermiş, açık kapı bırakmıştı. Medyascope olarak İYİ Parti seçmenlerine olası bir İYİ Parti – MHP ittifakına sıcak bakıp bakmadıklarını ve İYİ Parti’nin önümüzdeki yerel seçimlerde nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiğini sorduk.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yerel seçimleri işaret ederek söylediği “Çağırdık dönmediniz yuvaya, yerel iktidarda komşu olalım ülke hayrına” sözlerine Twitter üzerinden “Komşuluk yetmez, yeni bir yol arkadaşlığına ihtiyacımız var” cevabını vermişti. Olası bir ittifak konusuna İYİ Parti tabanının nasıl baktığını incelemek adına İYİ Partili vatandaşlarla konuştuk.

MHP ile ittifaka sıcak bakıyorlar mı?

Konuştuğumuz İYİ Parti seçmeni İsmail, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yer almadığı sürece İYİ Parti-MHP ittifakına sıcak baktığını ve gönül rahatlığıyla oy verebileceğini söyledi. Ahmet ve Alper’in ise AKP’nin dahil olmaması durumunda bile İYİ Parti-MHP ittifakı konusunda endişeleri var.

İYİ Parti kurulmadan önce MHP’ye oy verdiğini ifade eden Alper, ”MHP taviz vermeden olumlu bakmıyorum. Ancak yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) aday çıkardığı Iğdır gibi illerde MHP’nin adayı desteklenebilir” dedi.

“Beni İYİ Parti’ye oy vermeye iten Meral Akşener’di”

Bir diğer İYİ Parti seçmeni Ebrar ise İYİ Parti-MHP ittifakını neden desteklemeyeceğini ideolojik gerekçeleriyle açıkladı:

”Beni İYİ Parti’ye oy vermeye iten sebep Meral Akşener’di. Aday belirleme döneminde yaptığı ‘kazanacak aday’ vurgusu hoşuma gitti. En beğendiğim siyasetçi Ekrem İmamoğlu olsa da hem 2018’de hem de 2023’de İYİ Parti’ye oy verdim. MHP ve İYİ Parti ittifakına sıcak bakmıyorum çünkü milliyetçi bir kökenden gelmiyorum. Böyle bir ittifakın kurulması halinde İYİ Parti’ye bir daha oy vermeyebilirim.”

Ebrar bu ittifakın kurulma ihtimalini düşük gördüğünü belirterek, ”Ne kadar ihtimalini az görsem de siyasette her şey olur” dedi.

Ahmet ise ” Seçimden önce böyle bir ittifaktan bahsetseler buna ihtimal vermezdim ancak İYİ Parti’nin sessizliği böyle bir ittifakın olma ihtimalini sürpriz olmaktan çıkarıyor. İttifak olursa şaşırmam’‘ diye konuştu.

Yakın gelecekte İYİ Parti’nin MHP ile yol yürümeyeceğini düşünen Alper, daha sonra yapılacak olan genel seçimlerde İYİ Parti ve MHP’nin beraber yer aldığı milliyetçi bir ittifakın kurulma ihtimalini ise mümkün görüyor.

İYİ Partili seçmenlere göre parti yerel seçimlerde kendi adayını göstermeli

Konuştuğumuz İYİ Parti seçmenlerine, partilerinin yerel seçimde uygulaması gereken stratejiyi sorduğumuzda ise çarpıcı cevaplar aldık.

Ankara’da oy kullanacak olan Ahmet’e göre İstanbul’da bir ittifak yapılabilir ancak Ankara’da İYİ Parti’nin kendi adayını göstermesi gerekiyor. Mansur Yavaş’a hiçbir koşulda oy vermeyi düşünmediğini ifade eden Ahmet, bu kararının sebebini cumhurbaşkanlığı seçiminden önceki sürece dayandırarak şöyle anlattı:

”İYİ Parti’nin İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nu desteklemesi benim için problem değil ancak İYİ Parti’nin Ankara’da Mansur Yavaş’ı desteklemesini istemem. Benim cumhurbaşkanı adayım Yavaş’tı ama Meral Akşener masadan kalktığı zaman aday olma cesaretini gösteremedi. Seçimin kaybedilmesinin büyük bir sorumluluğu da Mansur Yavaş’a ait. İmamoğlu’nda da benzer durum var gibi gözükse de en azından seçimden sonra parti içinde bir değişim için mücadele etti. Yavaş’ta o çabayı da göremedik.”

”Kemal Kılıçdaroğlu gitmediği sürece partim desteklese bile İmamoğlu’na oy vermem”

İYİ Parti’nin her ilde ve ilçede kendi adayını göstermesi gerektiğini savunan İsmail ise şöyle konuştu:

”Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanamayacağını herkes biliyordu. Meral Akşener’in bir çağrısı vardı. İki belediye başkanı da korkaklık yapmayı tercih ettiler. Şimdi ben neden Mansur Yavaş ya da Ekrem İmamoğlu’na belediye kazandırayım’?”

CHP ile tekrar bir ittifak yapılmasını ancak CHP’de bir genel başkan değişikliği olursa kabul edeceğini vurgulayan İsmail, sözlerine şöyle devam etti:

”CHP ile ancak genel başkan değişikliği olursa ittifak yapılabilir. Kemal Kılıçdaroğlu genel başkan kaldığı sürece büyükşehirlerde CHP ile ittifak yapılırsa oy vermem. Ya protesto oy atarım ya da Memleket Partisi’ne atarım. Türkiye kaybedilmiş; Ankara, İstanbul ve İzmir kaybedilirse çok mu?”

Alper de İsmail gibi, Kılıçdaroğlu ile devam edilirse protesto oy kullanacağını söyledi: ”Benim için kilit nokta Kılıçdaroğlu’nun devam edip etmemesi. Eğer devam ederse protesto oy kullanmayı planlıyorum.”

“İstanbul kaybedilirse, Türkiye’de iklim daha da sertleşir”

İsmail ve Alper’den farklı düşünen Ebrar, CHP’deki değişim hareketini desteklemesine rağmen Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan seçildiği bir senaryoda da Ekrem İmamoğlu’na destek vereceğini söyledi. Ebrar sözlerine şöyle devam etti:

”Eğer İstanbul’da yaşamasaydım CHP’de değişim olmaması halinde o ildeki belediye başkanı adayına oy vermeyebilirdim ancak İmamoğlu’nu CHP’den ayrı tutuyorum. Ek olarak İstanbul’un kaybedilmesinin Türkiye’deki iklimi daha da sertleştireceğini düşünüyorum o yüzden İstanbul muhalefette kalmalı.”

Son olarak, İYİ Parti’nin yerel seçimlere tek başına girmesini doğru bulmadığını söyleyen Ebrar, iyi bir pazarlıkla Adana gibi şehirlerin İYİ Parti’ye bırakılabileceğini belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.