Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı | Dış politikada “tatsızlık çıkmasın” günleri: İngiltere, Rusya ve Libya

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımlanan yazısında, Rus donanması tarafından durdurulan Türk gemisini ve Türkiye’nin son zamanlardaki dış politika tutumunu ele aldı.

Gazeteci Murat Yetkin, Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı döneminde Türkiye’nin kendisini ilgilendiren konulardan açıklama yapmadığını söyledi ve “Dış politikada ‘Tatsızlık çıkmasın’ günleri dememin de bir nedeni var; aslında üç nedeni” dedi

“Önce İngiltere’yle göç anlaşmasını imzaladığımızı İngiliz medyasından öğrendik” diyen Yetkin şöyle devam etti:

“Sonra Türk bayraklı olmasa da bir Türk vatandaşına ait Türk mürettebatlı yük gemisinin Rus donanması tarafından durdurulup arandığını Rus medyasından öğrendi Türk kamuoyu da dünya kamuoyu da. Üçüncüsü, ki bu henüz büyümedi, Türkiye’nin Libya’nın El Hums limanının askeri üs yapılmak üzere kiralandığı iddialarını da Libya medyasından ve onlardan kapıp büyüten Rus ve Yunan medyasından.”

Yetkin şöyle devam etti:

“İngiltere’yle imzalanan göç anlaşmasına muhatap olan İçişleri Bakanlığı -pek de ayrıntı içermeyen- yazılı açıklamasını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çıkışı ardından yaptı. Anlaşma İngiliz polislerinin de Türkiye’de görev yapıp kaçak göçmen taşıyan teknelerin tedarik zinciriyle mücadeleyi amaçlıyordu. Konu yine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya ait Sahil Güvenlik Komutanlığını ilgilendiriyordu ama Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından imzalanmıştı. Belli ki bir tatsızlık çıkmasın diye açıklamak istememişlerdi ama yetki İçişlerinde olsa da Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili bir durumdu.”

Yetkin, CHP’li Namık Tan’ın konuyla ilgili yaptığı “Açıklama yapacak mısınız?” çıkışının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin yaptığı yalanmaya değindi:

“Ruslar gemiyi uluslararası sularda durdurmuşlardı. İnsanın içinden ‘Yok bir de Türk karasularında durdursalardı’ demek geçiyor. Hem Türk bayrağı değil Paulu bayrağı taşıyordu. Ama Rusya Federasyonu’ndaki muhataplar uygun şekilde ikaz edilmişti.”

Yetkin’in yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.