Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nomura: “Türkiye önümüzdeki 12 ay döviz krizi tehdidi altında”

Japonya merkezli finans kuruluşu Nomura’nın hazırladığı rapora göre Türkiye, Çekya, Sri Lanka ve Romanya önümüzdeki bir yıl boyunca döviz krizi ile karşı karşıya kalabilir.

Rapordaki her ülke, “Damocles” göstergesinde 100’ün üzerinde puan aldı. 100’ün üzerinde puan olması, ülkelerin para birimlerinin erimeye karşı savunmasız kaldığını gösteriyor. Nomura; Damocles modelinin 1996’dan bu yana, “61 gelişmekte olan piyasa para birimi krizinin yüzde 64’ünün tahmin edilmesine yardımcı olan sekiz göstergeyi bir araya getirdiğini” belirtti.

Rapora göre Şili, Macaristan ve Brezilya da döviz krizi tehdidine yakın puanlara sahip.

“Türkiye henüz tehlikeyi atlatmadı”

Nomura uzmanlarına göre koronavirüs salgını, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve küresel fiyat baskıları gelişmekte olan dünyada, ekonomik temeller arasındaki eşitsizliği genişletti, bazı ülkelerin mali durumlarına zarar verdi ve onları derin negatif reel faiz oranlarıyla baş başa bıraktı.

Nomura ekonomistleri, Türkiye ve Sri Lanka’nın yakın zamanda döviz krizi yaşamış olmalarına rağmen, Damocles modellerinin “henüz tehlikeyi atlatmadıkları” sinyalini verdiğini söyledi.

Kaynak: Bloomberg

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.