Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna F-16’lara kavuşuyor: Rusya topraklarında kullanılamayacak

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, F-16 anlaşmasını sonlandırmak için Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a gitti.

Ukrayna’nın Rusya işgaline karşı savunmada kullanmak istediği F-16’lar, Danimarka ve Hollanda tarafından sağlanacak. İlk altı F-16, 2024’e doğru teslim edilecek. ABD’nin onay vermesinden sonra, Zelenskiy de Danimarka’nın başkentine doğru yola çıktı.

Bugün Kopenhag’da bir konuşma yapan Zelenskiy, “Rusya’nın bu savaşı kaybedeceğinden eminiz” dedi.

Kremlin ise, Ukrayna’nın F-16’ları almasının “Savaşın tansiyonunu artırmasından” endişe ediyor. Rusya’nın Danimarka Büyükelçisi Vladimir Barbin, “Danimarka’nın Ukrayna’ya 19 adet F-16 uçağı hibe etmeye karar vermesi çatışmanın tırmanmasına yol açıyor. Ukrayna’nın barış koşullarını kendisinin belirlemesi gerektiği önermesinin arkasına saklanan Danimarka, eylemleri ve sözleriyle Ukrayna’ya Rusya ile askeri çatışmayı sürdürmekten başka seçenek bırakmamaya çalışıyor” dedi.

ABD, Ukrayna’ya F-16 gönderecek

Zelenskiy, Kopenhag’da F-16’ları inceledi.

Ukrayna, savaşın gidişatı için F-16’lara büyük önem veriyor ve halihazırda devam eden karşı hücumda başarının anahtarı olabileceğini düşünüyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ihnat, “Havadaki üstünlük karadaki başarının anahtarıdır” dedi.

Danimarka Savunma Bakanı Jakob Ellemann-Jensen, Ukrayna’nın hibe edilen F-16’ları “Sadece kendi toprakları içinde” kullanabileceğini söyledi: “Jetleri, düşmanı Ukrayna topraklarından çıkarmak için kullanılmaları şartıyla bağışlıyoruz. Bundan ötesi yok. İster tank, ister savaş uçağı ya da başka bir şey olsun, koşullar bunlar.”

Danimarka toplam 19 jet teslim edecek. Hollanda’nın elinde 42 adet F-16 bulunuyor ancak bunların tamamının hibe edilip edilmeyeceğine henüz karar verilmedi.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukraynalı pilotların eğitime başladığını ancak mühendis ve teknisyenlerin de eğitilmesinin en az altı ay ve muhtemelen daha uzun süreceğini söyledi.

Zelenskiy ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, bir F-16’nın kokpitinde.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.