Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wagner lideri Prigojin’den isyanın ardından ilk video

Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, Rusya’daki başarısız darbe girişiminin ardından ilk kez kameralar karşısına geçti. Bağımsız haber kuruluşları videonun nerede çekildiğini doğrulayamadı fakat Prigojin’in Afrika’da olduğu tahminler arasında.

İsyandan sonra ilk kez görüntülü bir mesajı yayınlanan paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, kamuflaj kıyafetleri içerisinde ve Wagner’in Afrika’yı daha özgür hale getirdiğini söylüyor.

Prigojin neler söylüyor?

Wagner savaşçılarının bölgede maden ararken İslamcı militanlar ve diğer suçlularla da çalıştığını söyleyen Prigojin şöyle konuşuyor:

“Çalışıyoruz. Sıcaklık 50’nin üzerinde ve her şey istediğimiz gibi. Wagner PMC keşif ve arama faaliyetleri yürütüyor, Rusya’yı tüm kıtalarda daha büyük, Afrika’yı daha özgür kılıyor.

Adalet ve mutluluk! Afrika halkı için, IŞİD, El Kaide ve diğer haydutların hayatlarını bir kabusa dönüştürüyoruz.”

Öte yandan Prigojin, Wagner’in işe alım yaptığını hatırlatarak, “Belirlenen görevlerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz” diyor.

Wagner’in Afrika’daki rolü

Wagner’in özellikle Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti (CAF) gibi Afrika ülkelerinde binlerce savaşçısı olduğu tahmin ediliyor. İnsan hakları grupları ve Birleşmiş Milletler (BM) Wagner’i, Afrika kıtasında savaş suçu işlemekle suçluyor ve birçok ülke yaptırım uyguluyor.

Öte yandan Wagner savaşçıları, başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere birçok ülke tarafından Afrika’daki yasadışı altın antlaşmalarıyla kendilerini zenginleştirdiğini iddia ediyor.

Mapouka ve Prigojin

Haziran ayında 24 saatlik bir kalkışma düzenleyen Wagner lideri Prigojin, Belarus lideri Alexander Lukaşenko’nun arabuluculuğunda düzenlenen müzakerelerin ardından başkent Moskova’ya ilerlemeyi durdurmuştu. O günden bu güne de kamuoyunda pek gözükmüyor. Geçtiğimiz ay St. Petersburg’da düzenlenen Afrika-Rusya Zirvesi’nde Orta Afrika Cumhuriyeti danışmanlarından Büyükelçi Freddy Mapouka ile el sıkışırken görülmüştü.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.