Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gözler Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararında

Piyasaların gözü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıklayacağı faiz kararında. AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 20’ye çıkarılacağını tahmin ediyor.

TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığında geçen ay ikinci faiz artışını yaptı. Başkanlığa Erkan’ın atanmasının ardından 27 ay sonra ilk defa haziran ayında faizi artıran TCMB, politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükseltmişti. 20 Temmuz yapılan Para Politikası Kurulu (PPK), toplantısında faiz yüzde 17,5’e çıkarıldı.

Piyasalar ise bugün (24 Ağustos) açıklanacak faiz kararını bekliyor.

AA Finans’ın anketine katılan ekonomistlerin faiz beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırımla faizin yüzde 20’ye yükseleceği oldu.

Anket sonuçlarına göre, 100 ila 250 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 18,50 ile yüzde 20,00, yıl sonu beklentileri ise yüzde 20 ile 30 arasında oldu.

TCMB beklentileri karşılayamadı

TCMB, Temmuz’da temkinli beklentileri karşılayamadı

Haziran ayında faiz için yüzde 20 ile yüzde 40 arasında tahminler yapan yerel ve uluslararası finans kuruluşları, PPK’nın Temmuz ayı kararına temkinli yaklaştı. AA Finans’ın anketine göre, Temmuz’da beklentiler faizin yüzde 17,5 ila yüzde 21,5 arasında değişebileceği şeklindeydi. Reuters’ın anketi de tahminlerini yüzde 17 ila yüzde 21,5 arasında tuttu. Uluslararası Finans Enstitüsü’nün beklentisi ise, 500 baz puanlık artışla faizin yüzde 20 olacağı yönündeydi. 

Başkan Erkan’ın yaklaşık 10 yıl görev yaptığı ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Haziran ayında yüzde 40 ile faiz için en yüksek beklentiyi ortaya koymuştu. TCMB’nin Temmuz faiz kararından önce Goldman Sachs, “politika yapıcıların rehberliği olmadan tahmin etmenin zor olduğu” gerekçesiyle Türkiye’deki faiz oranları konusunda tahmin yapmaktan kaçınacaklarını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.