Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Heineken, Rusya’daki operasyonunu 1 euroya devretti

Hollandalı bira üreticisi; Rusya’daki işletmelerini devredeceğini açıklamasının yaklaşık 1,5 yıl ardından, aerosol kutuları üreten Rus şirketi Arnest’e devretti. Bu devir sadece 1 euroya yapıldı. Heineken 300 milyon euro zarar etti.

Heineken, geçtiğimiz şubat ayında Ukrayna’yı işgal eden Rusya’daki faaliyetlerini durdurmuştu. CEO Dolf van den Brink bu devir işlemi için “Umduğumuzdan çok daha uzun sürdü.” dedi. 

Van den Brink sözlerine şunları ekledi: “Bu işlem çalışanlarımızın geçim kaynaklarını güvence altına alıyor ve Rusya’dan sorumlu bir şekilde çıkmamızı sağlıyor.”

Arnest, 1 euro karşılığında yedi bira fabrikasını satın alacak ve önümüzdeki üç yıl boyunca istihdam etme garantisi verdiği 1.800 çalışanı işe alacak.

Van den Brink, “Son gelişmeler büyük imalat şirketlerinin Rusya’dan çıkarken karşılaştıkları önemli zorlukları ortaya koyuyor” dedi.

Geçtiğimiz ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Danimarkalı bira markası Carlsberg ve Fransız yoğurt üreticisi Danone’nin Rusya’daki varlıklarına el koymuştu.

Bu hafta başında Domino’s Pizza’nın franchise sahibi DP Eurasia grubu, Rusya’daki mağazalarını kapatacağının ve işletmeyi iflasa sürükleyeceğinin sinyalini verdi. DP Eurasia, “giderek zorlaşan ortam” nedeniyle artık işletmeyi satmaya çalışmayacağını söyledi.

Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Batılı ülkeler tarafından uygulanan bir dizi ekonomik yaptırımın hedefi oldu. Birçok tanınmış marka, işgalin hemen ardından operasyonlarını sonlandırma kararı almıştı.

McDonald’s ve Coca-Cola gibi diğerleri ise Rusya’dan çıkma baskısıyla karşı karşıya kaldı. İşlerine devam edenler için de eleştiriler devam etti. 

Yale Üniversitesi İşletme Fakültesi hangi firmaların Rusya’dan çıktığını ve hangilerinin kaldığını takip ediyor. Kalanlar arasında İngiliz telekom firması BT Group ve üst sınıf Fransız spor giyim markası Lacoste gibi firmalar yer alıyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.