Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP yeni genel başkanlarını açıkladı | Pervin Buldan: “Demokratik birlik kaçınılmaz, Kürt halkının her kesimden temsilcisini davet ediyorum”

Kamera & Kurgu : Enes Berk Demirkol

HDP 4. Olağanüstü Büyük Kongresi’ni yaptı. Eş genel başkanlık için tek aday olan Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak’ın kullanılan oyların tamamını alarak kazandıkları duyurulurken kaç oy aldıkları açıklanmadı. Kongrede konuşan eski HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Kürt halkının her kesimden temsilcisine demokratik birlik çağrısı yaptı. Buldan, “Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit bu ülkenin geleceğine uygulanan tecrittir” dedi. HDP’nin yeni eş genel başkanları Medyascope’a konuştu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 4. Olağanüstü Kongresi Ankara’da, Dünya Ticaret Merkezi’nde yapıldı. Kongre Divan Eş Başkanları Emirali Türkmen ve Halide Türkoğlu oldu. Üyeleri ise Zeynep Birgül Salmanöz, Sevtap Akdağ Karahanlı ve Serhat Eren oldu. Kongre, hayatını kaybeden Barış Anneleri Perihan Çelik ve Adalet Sapalı’ya adandı. Kongreye Barış Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi, Yeşil Sol Parti, Devrimci Parti ve KESK Eş Başkanı da katıldı. İlk konuşmaları HDP’nin eski eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar yaptı.

OKUYUN: HDP ve Yeşil Sol Parti ayrı ayrı kongre yapacak | YSP’nin yeni adı, belirlenen beş öneri arasından seçilecek

“Öcalan’a uygulanan tecrit, bu ülkenin geleceğine uygulanan tecrittir”

Pervin Buldan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Kürt sorununun müzakere ve diyalog yollarıyla çözülmesi için mücadelemize sarılacağız. İmralı’da Sayın Öcalan’a tecrit uygulayan devlet aklı şunu iyi bilsin ki çözümün ve barışın yolunu asla tıkayamazsınız ve tecriti mücadelemizle mutlaka yıkacağımızın sözünü halklarımıza vermek istiyoruz. Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit aynı zamanda barışa, demokrasiye, bu ülkenin geleceğine uygulanan tecrittir.”

“Kürt halkının birliğini zamana yaymadan kuralım”

“Kürt halkının her kesimden temsilcisini, Kürtleri tanımayanlara karşı birlik içinde olmaya davet ediyorum. Demokratik birliğin kaçınılmaz olduğunun altını çizmek istiyorum. Kürt halkının birliğini zamana yaymadan kuralım ve bunu öncülük edelim.”

OKUYUN: HDP ve Yeşil Sol Parti çalıştaylarından, demokratik İslam çalışmalarını yaygınlaştırma kararı çıktı

“Bundan sonra birikimimizi, mücadele tecrübemizi, güçlerimizle Yeşil Sol Parti’ye yığacağız”

Mithat Sancar’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Bu kongre başlattığımız sürecin finali değildir. Bu kongre, başlattığımız muhasebe süreci duraklarından biridir. Bundan sonra birikimimizi, mücadele tecrübemizi ve güçlerimize Yeşil Sol Parti’ye yığacağız ama HDP ruh olarak da kurum olarak da buradayız. HDP’nin ruhu başka yerlerde yeniden doğmayı başaracak şekilde güçlüdür, köklüdür ve onu savunanların inancıyla büyüme konusunda en ufak bir sıkıntıya asla gelmeyecektir. Büyüyeceğiz, büyümek zorundayız.

“Yeterince başaramadığımız birlikteliği kurmak”

Zam, zulüm, zindan rejiminin bu ülkeye yaşattığı bütün kötülüklere karşı toplumsal mücadele alanları bizleri bekliyor. Bundan sonra çeşitli toplumsal kesimlerle, bütün toplumsal mücadelelerle şimdiye kadar yeterince başaramadığımız birlikteliği kurmak en önemli hedefimiz olmalıdır.

“Çeşitli çevrelerin sahneye sokmaya çalıştığı planlar”

HDP’ye yönelik eleştirilerin, bu süreçle ilgili çeşitli değerlendirmelerin önemi var. Bunların hepsini dikkate alıyoruz ancak unutmayalım ki samimi, geliştiren, mücadeleleye katkı sunmak isteyen eleştiriler değerli ve bize yol gösterir ama bu fikriyata yönelik çeşitli çevrelerin sahneye sokmaya çalıştığı planlar da gerçektir .Bunlara karşı uyanık olmak bizim yolumuza devam etmemizin şartıdır. Çeşitli kesimlerden estirilen rüzgârlara karşı dimdik ayakta duran HDP ağacını korumak hepimizin sorumluluğudur. Bu ülkeye, halka bu halklara karşı en büyük görevimizdir.”

“Birleşme, ittifak, buluşma konusunda eksikliklerimizi yeniden değerlendireceğiz”

“Seçimlerde estirilmek istenen rüzgarlara karşı dimdik ayakta duran HDP ağacı ruhunu her şart altında korumak hepimizin boynunun borcudur, sorumluluğudur. Bu ülkeye, bul halklara karşı en büyük görevimizdir. Büyüyeceğiz, birleşerek büyüyeceğiz. Birleşme, ittifak, buluşma konusunda eksikliklerimizi yeniden masaya yatırarak bunları değerlendireceğiz. Yollarımızı yeniden inşa edeceğiz.”

Tüzük değişikliği önerisi kabul edildi

Kongrede delegeler tarafından tüzük değişikliği önerisi yapıldı ve kabul edildi böylece tüzük değişikliği de kongrede konuşuldu. Daha sonra faaliyet raporları ve mali rapor sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi. HDP 4. Olağanüstü Kongresi Karar Önergeleri Komisyonu için seçilen üyeler şöyle oldu: 

Bedriye Yorgun, Nuray Türkmen, Gültekin Koçdemir, Naci Sönmez, Turgut Çakar, Semiha Şahin, Hatice Demirci Kahve.

Seçim sonuçları salonda açıklanmadı

Eş genel başkanlık için Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak aday gösterildi. Delegelere başka bir aday önerip önermeyecekleri sorulduğunda salondan ses çıkmadı. Seçim için 15 dakika ara verildi. Seçim sonuçları salonda açıklanmadı. Parti yetkilileri seçim sonuçlarını basınla bilgi notu paylaşarak ilan etti.

Özcan ve Kırkazak, partinin yeni eş genel başkanları seçildi

Parti’nin bilgi notuna göre sonuçlar şöyle:

“904 kayıtlı delegenin yeterli çoğunluğunun katılarak oy kullandığı kongrede, kullanılan oyların tamamını alan Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak HDP Eş Genel Başkanlığına seçildi. Kongrede seçilen Parti Meclisi ve diğer organların listesi de şöyle:

Pm Asıl Üyeleri: Adem Demirağaç, Ahmet Yaşaroğlu, Aydın Çetinkaya, Ayfer Demirel, Ayşe Yılmaz, Besra Aslan, Cevdet Bakın, Fatma Yılmaz, Gülistan Ataş, Gülsüm Ağaoğlu, Gültekin Koçdemir, Gülten Akdağ, Gülüstan Önver, Hatice Akdağ, Hüsnü Kuran, İsmet Kaya, Kahraman Oğuz, Kamile Koç, Kayhan Yüksel, Kıymet Temel, Kıznaz Türkeli, Mahmut Çavlı, Mahmut Emin Avcı, Mehmet Yalçın, Mehmet Zarif Kesiciler, Mustafa Erbek, Müge Yamanyılmaz Koşar, Nurettin Sönmez, Peruze Demir, Resul Sadak, Sait Bıçakcı, Salih Mevali, Sevgül Yalçın, Songül Köse, Şengül Acı, Türkan Konukcu, Ubeydullah Özmen, Ufuk Özel, Zehra Vezan Karabulut.

Pm Yedek Üyeleri: Nilüfer Yeşiltepe, Aydın Kaya, Cahit Doğan, Melek Yerkan, Zekiye Özkan, Şenel Öztürk, İmam Özçelik, Çetin Çiftçi, Hazime Deniz, Mehmet Ağa Benli, Güher Urkun, İsmail Ağan, Selami Özyaşar, Sait Kılıç, Zabit Vurdu.

Disiplin Kurulu Üyeleri: Adalet Aydın Sözkesen, Ayhan Akgül, Berfin Kaya, Bilal Algünerhan, Celal Soğuk, Şevkiye Müge Caner, Yüksel Yıldırım.

Disiplin Kurul Yedek Üyeleri: Cemal Camekan, Şevket Acar.

Uzlaşma Kurulu Asıl Üyeleri: Ayşe Etiz, Emine Ecer, Numan Hasanoğlu.

Uzlaşma Kurulu Yedek Üyeleri: Bayram Çağlar, Ozan Eye.”

Özcan: “Türkiye halklarına layık olma gayretiyle bugünlere geldik”

Medyascope’a konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sultan Özcan, HDP’nin kurulmasından bu yana 11 yıldır kesintisiz görev aldığını belirterek “Türkiye halklarına layık olma gayretiyle bugünlere geldik. Şimdi halkların demokratik yürüyüşünün onun biricik yeni yaşam aracının HDP’nin eş genel başkanı olma görevi bize teklif edildi” dedi.

Eş başkanlıklar kongre toplanıp oylama yapılmadan açıklandı

Kongreden önce eş genel başkanların kim olduğunu açıklayan bazı haberlerin çıkmasına ilişkin ise Özcan, “Bizim HDP olarak böyle bir açıklamamız olmadı. Bu haberler kongre iradesini görmeyen bir yerden yapılmış. Adaylık teklif edildi, kabul ettik. Bizim dışımızda dolaşıma giren haberler. Biz kongre iradesinden öncesinde asla öyle bir açıklama yapmayı doğru bulmadık zaten” diye konuştu.

“HDP mücadele etmeye devam eden bir pozisyon aldı”

Özcan Kapatma Davası ve HDP’nin yeni dönemde izleyeceği yol hakkında hakkında şunları söyledi:

“Şimdi yaşam felsefesini korumaya, tüzel kişiliğini sürdürmeye, Kobani Kumpas Davası, Kapatma davası dahil olmak üzere Halkların Demokratik Partisi, bütün bunlarla mücadele etmeye devam eden bir pozisyon aldı.”

OKUYUN: HDP, genel başkanlarını seçiyor | Tülay Hatimoğulları: “AKP iktidarının kapatma davası fiilen boşa düşmüştür”

“Yeniden yapılanma sürecinde bütün mücadelemizi sokaktan parlamentoya Yeşil Sol Parti ile sürdüreceğiz”

“HDP’nin kapatma davasını bilerek faşizmin önemli uygulamalarından biri de belirsizlik stratejisi, bir belirsizliğe sevk ederek bir dayanaksız hukuksuz mesnetsiz bir davaya dönüştürerek, bir kara propagandaya dönüştürerek aslında kendi bekalarının, koltuk bekalarının önünü açmak onun önünde engel gördükleri için oraya dair açtıkları bir davaydı. ‘Halkların demokratik yürüşü bir tohumdur, bir cansuyudur’ dedik. Dolayısıyla kendine yeni yollar ve yolculuklar bu bentleri açarak kuruyor. Bu nedenle HDP’yi kapatma davası fiilen çökmüştür. Çünkü Halkların Demokratik Partisi hem kendi varoluşunu sürdürmekte hem yeni mücadele örgütünü de inşa etmekte. Yeniden yapılanma sürecinde bütün mücadelemizi sokaktan parlamentoya Yeşil Sol Parti ile sürdüreceğiz. Eylül ayının son haftası büyük kongremizde bunu da Türkiye halklarına müjdeleyeceğiz. Herkesin moralinin bir miktar seçim sonuçlarıyla bozulduğu bu dönemde hem HDP’nin kendisinin yeni dönemde ihtiyaçlarına göre konumlandırdığı pozisyonu hem yeni mücadele örgütümüzün büyük kongresiyle topluma umut olmaya umuda yolculuğa gayret edeceğiz.”

Kırkazak: “HDP, Türkiye siyasetini Kürtlerin ve Türkiye toplumunun mücadelesini ortaklaştırdığı bir mücadele alanıdır”

Yeni Eş Genel Başkan Cahit Kırkazak da eş genel başkanlığının çok heyecanlı ve onurlu bir mesele olduğunu belirterek “HDP, Türkiye siyasetini Kürtlerin ve Türkiye toplumunun mücadelesini ortaklaştırdığı bir mücadele alanıdır. Zaten iktidar tarafından, devlet tarafından bu kadar saldırıya uğramasının da temelinde Kürdistan halkının ve Türkiye halklarının buluştuğu ve önceden ortaklaştığı bir platform olmasından kaynaklı. O nedenle bu mücadelenin bir bireyi olmak açısından kıymetli ve onur verici bir şey ve heyecanlıyım” diye konuştu.

“HDP fikriyatı bir kapı değil kapatamazsınız”

Kırkazak, şöyle devam etti:

“Bu kapatma davasının başından itibaren biz HDP’yi kapatmayacağızı söyledik. Bu kapatmama irademizi kararlı bir şekilde sürüyor. Kapatmayacağız derken şunu söylüyoruz. Biz bu fikriyatı kapatmayacağız. Çünkü biz diyoruz ki HDP fikriyatı bir kapı değil kapatamazsınız. O nedenle siyaseten ve politik anlamda kapatmadığımızı 2023 seçimleri de gösterdi ki HDP getirdiği birikimi, mücadeleyi kazanımları Yeşil Sol Parti’yle yoluna devam edecek. İkincisi olarak hukukta da kapatmama kararımız devam ediyor biz kapatmayacak üzerine bir plan yapıyoruz. O nedenle kapatılırsa diye çok fazla bir şey tartışmıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.