Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: 30 Ağustos hem dış hem iç düşmanlara karşı bir zaferdir

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımlanan yazısında, 30 Ağustos’un anlam ve önemini yazdı. Yetkin, zaferin hem iç hem dış düşmanlara karşı alındığını söyledi.

Türkiye’de kitlelerin Namık Kemal ile “vatan” kavramıyla tanıştığını söyleyen gazeteci Murat Yetkin, “‘Vatan Yahut Silistre’ eserinin sahnelenmesi ve halktan büyük ilgi görmesi üzerine Payitaht tarafından gönderildiği sürgünlerde 47 yaşında vefat etti” dedi.

Türkiye’de kitleleri “halk” kavramıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün tanıştırdığını söyleyen Yetkin, şöyle devam etti:

“O zamana dek halife sultana tebaa olan ümmet, kendisini ‘millet’ olarak tanımaya başladı. Kurtuluş Savaşı vatan için verilen bir halk savaşıdır. Bu yönüyle işgalcilere karşı verilmiştir. Osmanlı yönetiminde, iki asır önce Tuna Nehri boylarında başlayan gerileme, Sakarya Nehri boylarında durdurulmuştur. Durduran orduların başında halife sultanın İngiliz ordusunun İstanbul’u, Payitaht’ı işgaliyle uzlaşması ardından 23 Nisan 1920’de Ankara’da kurulan Millet Meclisi’nin verdiği yetkiyle Büyük Taarruz’a komuta eden Mustafa Kemal Paşa vardı.”

“Zafer sadece işgalci İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan, Gürcü ve Ermeni ordularına karşı kazanılmakla kalmadı” diyen Yetkin, “Bu işin askeri yönüdür. Zafer aynı zamanda işgalcilerle uzlaşan Halife Sultan ve yandaşlarına karşı kazanıldı. Evet, aynı zamanda bir iç savaştı” diye yazdı.

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.