Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Johannesburg yangınında 74 kişi hayatını kaybetti: Yangından kaçmak için üçüncü kattan atladılar

Johannesburg’da bir binada çıkan yangın, 74 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. O anlardan sağ kurtulanlar, yaşadıklarını anlattı. Kentin yoksul bölgelerindeki yaşam koşulları tekrar tartışma konusu oldu.

30 Ağustos’u 31 Ağustos’a bağlayan gece başlayan yangında ölü sayısı 74’e yükseldi. 52 kişi yaralı. Hayatını kaybeden 74 kişinin 12’si çocuk.

Yangın çıktığında binanın giriş ve çıkış kapıları kilitliydi ve bina sakinlerine kaçış yolu bırakılmamıştı. Bu; hırsızlığı önlemek ve olası polis baskınlarını yavaşlatmak için alınan rutin bir önlemdi.

Bu önlemlerin alınma nedeni de binada 400’e yakın kayıt dışı göçmenin yaşamasıydı. Bu kişilerin büyük çoğunluğunun Malawi, Tanzanya, Zimbabwe vatandaşı olduğu düşünülüyor.

Okuyun: Güney Afrika’da yangın felaketi















Sağ kurtulan Malawili Omar Arafat, gece 01.00 sularında yüksek sesli patlamalar ve “yangın, yangın” çığlıklarıyla uyandığını söyledi. Binanın ön kapısı alevlerle kapandığı için üçüncü kattan atlayarak hayatını kurtardı: “Üç saat boyunca baygındım. Kendime geldiğimde etrafım itfaiye araçları ve ambulanslarla çevriliydi. Düzinelerce ceset vardı. Ayağa kalktığımda kız kardeşimin nerede olduğunu düşündüm.”


Tanzanyalı Musa da üçüncü kattan atlayanlardan. Musa yaralanmaktan kurtuldu ama kardeşi Said bu atlayıştan kurtulamadı. Çarpmanın etkisiyle belini kırdı ve kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.

Yerel siyasetçiler de olay bölgesindeydi. Build One South Africa partisinin lideri Mmusi Maimane “Bu ölçülemeyecek boyutlarda bir trajedi. Binadaki yaşam koşullarının bu kadar kötüleşmesine asla izin verilmemeliydi.” dedi.

Binanın sahibi Johannesburg Belediyesi, ancak belediye binanın yönetiminde ya da bakımında hiçbir aktif rol almıyor. Bunun yerine, binayı kontrol eden bir sendikaya kira ödeniyordu.

Mahalle sakinleri, binada çok az bakım yapıldığını, yangın söndürücülerin ya da acil çıkışların bulunmadığını belirtti. Güven vermeyen elektrik tesisatı yüzünden aydınlatma amacıyla parafin lambaları ve mumlar, yemek pişirmek için ise portatif gaz ocakları kullanılıyordu.

Johannesburg’un merkezinde de benzer bakımsızlıkta binden fazla bina olduğunu tahmin ediliyor.

Gauteng İnsan Yerleşimleri meclis üyesi Lebogang Maile, yangın nedeniyle yerlerinden olan insanlara alternatif konut sağlanacağını söyledi: “İnsanlarla milletlerine göre muamele etmeyeceğimiz konusunda anlaştık. Bu noktada herkese insani yardımda bulunacağız.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.