Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eritre protestolarının ardından Netanyahu, tüm yasa dışı göçmenleri sınır dışı etmeyi düşünüyor

Tel Aviv’de çıkan olaylara karışan Eritreli sığınmacıların, sınır dışı edilmeleri de dahil olmak üzere sert önlemler gündemde.

İsrail’in başkenti Tel Aviv, Eritrelilerin protestolarına sahne oldu. Cumartesi; Eritre hükümetine karşı çıkan eylemcilerin, İsrailli yetkililerden ülkelerinin büyükelçiliği tarafından düzenlenen bir etkinliği iptal etmelerini istemelerinin ardından kargaşa yaşandı.

Eylemcilere karşı göz yaşartıcı gaz, şok bombası ve gerçek mermi kullandı. Gerçek mermi kullanımının yasalara uygun olup olmadığı konusunda bir soruşturma başlatıldı.

Eritreliler; tahtalar, metal çubuklar ve taşlarla karşılık verdi. Polisin ve protestocuların çatışmasında çevredeki iş yerleri ve araçlar da zarar gördü.

Eritre’de Devlet Başkanı Isaias Afwerki’nin rejimi konusunda yaşanan ayrışma, dünyadaki Eritre diasporası tarafından da tartışılıyor.

Tel Aviv’de yaşanan çatışmalarda hem İsrail polisi hem Afwerki destekçileri hem Afwerki karşıtları yer aldı. 170 kişi yaralandı.

Başbakan Binyamin Netanyahu “Kırmızı çizginin aşıldığını” söyledi. Tüm Afrikalı göçmenleri “Uzaklaştırmak” için yeni bir talimat verdi.

Eritreli protestoları, İsrail’in halihazırda yargı reformu tartışmalarıyla çalkalandığı ve eylemlerin yaşandığı bir dönemde geldi. Göçmen tartışmaları yeniden ateşlendi.

Netanyahu ve kabinesi, göçmenlerin İsrail dışına çıkarılmasına yönelik daha önceki girişimleri engellediği için Yüksek Mahkeme’yi suçladı. Yargı reformunun amacı da, Yüksek Mahkeme’yi etki altına almaktı.

Binyamin Netanyahu

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ülkeye yasadışı yollardan giren göçmenlerin toplu olarak sınır dışı edilmesini öngören bir yasa tasarısı sunmayı planlıyor.

İsrail’de, Eritre’den yaklaşık 18 bin sığınmacı olduğu tahmin ediliyor.

Rejimi destekleyen Eritreliler mülteci olarak uluslararası korumaya ihtiyaç duymuyor gibi görünse de, İsrail’deki yetkililer şimdiye kadar siyasi bağlantılarına göre sığınmacılar arasında ayrım yapmadı.

Isaias Afwerki

Eritre, Etiyopya’dan bağımsızlığının 30. yılını kutlarken, dünyanın dört bir tarafındaki vatandaşlarıyla da bunu kutlamak istiyor. İsrail’in yanı sıra Avrupa ve Kuzey Amerika’daki bazı kutlamalar da protestolara ve şiddet eylemlerine sahne oldu.

Geçen ay Kanada’nın Toronto kentinde düzenlenen üç günlük Eritre Kültür Festivali, Eritre rejiminin destekçileri ve muhaliflerinin çatışmasının ardından iptal edildi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.