Fransa, sigara ile mücadele politikalarının bir parçası olarak tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklamayı hedefliyor. Fransa Başbakanı Élisabeth Borne, RTL’ye verdiği demeçte, sigara ile mücadele etmek için yeni bir ulusal plan sunacağını ve özellikle gençlere “kötü alışkanlıklar” kazandıran elektronik sigaraların yasaklanacağını söyledi. İşte detaylar.
Okulda, sokakta, parkta, vapurda… Kısaca her yerde elektronik sigara kullanan kişilerle karşılaşmak mümkün. Fransız hükümeti 2024 bütçesinde sigara kullanımını azaltmak için geniş kapsamlı bir plan hazırlığı içerisinde. Çünkü sigara, ülkede her yıl 75 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Bu plana son dokunuşlarını yapan Fransa Başbakanı Élisabeth Borne, sigaraya yeni bir vergi artışının gelmeyeceğini söyledi.
Esas endişe edilenin gençler arasında yaygın olarak kullanılan ve “puff” olarak adlandırılan tek kullanımlı elektronik sigaralar olduğunu vurgulayan Borne, elektronik sigaralar hakkında daha tedbirli olmaları gerektiğini ifade etti. Élisabeth Borne, yasanın bu yıl sonundan önce çıkarılabileceğini belirtti.
Gençlere marshmallow ve sakız gibi çocukken yedikleri bazı tatları anımsatan puflar, 8 euro ile 12 euro arasında değişen bir fiyata satılıyor ve isteyen herkesin kısa süre içerisinde ulaşması mümkün.
Diğer ülkelerdeki düzenlemeler neler?
Sadece Fransa değil, pek çok Avrupa ülkesi elektronik sigara ile başı dertte, yasaklamayı planlıyor. Örneğin Belçika’da ürünlerin internet üzerinden satışı yasaklandı, İrlanda’da da benzer bir karar alınmak üzere. Almanya’da da hükümet, aromalı e-sigaraları yasakladı. Avustralya’da ise e-sigaralar reçeteye tabii kılındı.
Türkiye’de satışı yasak ama bulması kolay
Elektronik sigaraların satışı Türkiye’de yasak ama yurtdışından bireysel kullanım için getirilmesine izin veriliyor. Özellikle internet üzerinden elektronik sigara satın almak oldukça kolay. Pek çok bakkal veya tekel bayiinde de bulunabilen elektronik sigaraların kullanımı Türkiye’de de artmakta.
Sigara ve tütün ürünlerine karşı bir çözüm olarak başlayan elektronik sigara furyası, tüm dünyada özellikle gençler arasında yaygınlaşan kullanımı ile yeni bir bağımlılık sorununu gündeme getiriyor.
Kaynak: Guardian
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.