Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akbelen’de kesim yapılan alanda şehir kalıntısı ortaya çıktı | TİP Başkanı Erkan Baş bölgeye gitti

Muğla – Milas’taki Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin maden sahasını genişletmek için ağaçları kesmesinin yankıları devam ediyor. Orman sahasına dün (4 Eylül) giren İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Levent Büyükbozkırlı, Akbelen Ormanı’nda ağaçların kesildiği alanda arkeolojik şehir kalıntısının duvarlarıyla karşılaştı. Ayrıca Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da Akbelen’e gitti.

Muğla-Milas’taki Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji, maden sahasını genişletmek istediği için ağaçları kesmek istedi. 24 Temmuz Pazartesi sabahı ağaçların kesimi için jandarma ormanı abluka altına aldı. 2019’dan beri nöbet tutan köylüler ve çevreciler de ağaçların kesilmesine engel olmak istedi ancak ağaçlar kesildi. Muğla Valiliği’nin 31 Temmuz’daki açıklamasına göre ağaç kesimi sona erdi ancak İkizköy’deki nöbet devam ediyor.

Son olarak İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Levent Büyükbozkırlı Akbelen’deydi. Büyükbozkırlı, ağaçların kesildiği alanın yeniden orman olarak yeşermesini sağlayacak toprak örtüsünün varlığını koruduğunu belirtti.

Büyükbozkırlı, ormanlık alanda kesilen büyük ağaçların tomruk şeklinde kaldırıldığını, küçük ağaçların ve fidelerin kesilerek bulunduğu yerde bırakıldığını, toprağın da kazınarak kaldırılmadığını belirtti.

Levent Büyükbozkırlı’nın teftiş notlarına göre orman içinde ve tepelik alanlarda iş makinelerinin geçmesi için geniş yollar açıldı, bu alanlarda toprak dokusuna zarar verildi. Maden bölgesinde, Akbelen Ormanı sınırındaysa iş makineleri çalışmaya devam ediyor.

Büyükbozkırlı ayrıca, kesim sonrasında kaldırılan toprağın maden alanının içine yığıldığını ve arkeolojik kazıların ormanın içine doğru 10’dan fazla sondajla yayıldığını görüntüledi. Sondajların derinliğinin yetersiz olduğunu belirten Büyükbozkırlı, hâlâ toprak kalıntısının göründüğünü söyledi ve “Oysa kayaya ulaşana kadar kazı yapılmalı: tarihi eserler derine gömülü olabilir” diye yazdı.

“Bazı sondaj alanlarında tarihi duvarların bulunduğu açıkça görünüyor” diyen Büyükbozkırlı, duvarın tamamının açığa çıkarılmasının gerektiğini söyledi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş Akbelen’de

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da Akbelen’deki nöbet alanını ziyaret etti. Baş köylülerle birlikte maden ocağı açılmak için kesilen orman sahasına gitti. İkizköylüler, Baş’a şikayetlerini anlattı ve “Her yanımız ağaçtı, her yer. Her yere tel çektiler” dedi.

Konteyner şirkete serbest direnişçiye yasak

Akbelen’deki direniş devam ederken direnişçilerin nöbet alanındaki taşınabilir konteynerine Milas Belediyesi ceza yazdı. Direnişçiler alanda şirketin konteynerinin de olduğunu fakat ona ceza kesilmediğini belirtti.

Direnişçilerin konteyneri

Direnişçiler, şirket tarafından alana konulan ve beton dökülerek yerleştirilen konteyner hakkında şikayetçi oldu.

İkizköylü Hasan Demir, taşınabilir konteyner için kesilen gözden geçirilmesi için Milas Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.