Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bloomberg: Dünya Bankası, Türkiye’ye desteği 35 milyar dolara çıkaracak

Bloomberg’in doğrudan bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre Dünya Bankası, Türkiye’ye olan desteğini 35 milyar dolara çıkarmaya hazırlanıyor.

Bloomberg’in haberinde Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki görüşmelerin; halihazırda yürürlükte olan 17 milyar dolardan fazla programa ek olarak, önümüzdeki üç yıl içinde projeler için 18 milyar dolar kadar bir Dünya Bankası taahhüdünü içerdiğini söyleniyor.

Söz konusu finansmanın hükümete doğrudan kredi verilmesinin yanı sıra özel sektöre yönelik desteği de kapsayacağı belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı görüşmeler hakkında yorum yapmayı reddetti. Dünya Bankası da yorum yapmaktan kaçındı.

Bloomberg’e göre anlaşma sağlanırsa bunun anlamı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimine bir güvenoyu olabilir.

Haziran ayında göreve gelmelerinden bu yana Türkiye, ortodoks politikalara geri döndü.

Yetkililer, Dünya Bankası’nın 18 milyar doların üçte ikisinin doğrudan yatırım ve garantiler yoluyla Türkiye’nin özel sektörüne gitmesini beklediğini söyledi. Fonların bir kısmının ticaret finansmanı için kısa vadeli garantiler sağlamak ve Türk ihracatçılarını desteklemek için kullanılacağını söylediler.

Bloomberg tarafından incelenen taslak belgeden alıntılara göre, şu anda görüşülmekte olan program, Dünya Bankası’nın Türk politika yapıcıların makroekonomik istikrarı yeniden tesis etme çabalarına verdiği desteği vurguluyor. Haberde, Şimşek ve Erkan’ın Temmuz ayında Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile bir araya geldiği hatırlatılıyor.

Haberde; yeni fonlardaki artışın, 6 Şubat Depremi’nin bir sonucu olabileceği de belirtiliyor.

Depremlerin ardından, afet bölgelerindeki ihracatçıların işlerinin kesintiye uğraması ve aşırı düşük borçlanma maliyetlerinin ithalatı teşvik etmesi nedeniyle Türkiye’nin cari açığı gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 6’sına yükseldi.

Temmuz ayında, Orta Doğu-Körfez turuna çıkan Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan on milyarlarca dolarlık yatırım sözü alarak döndü. Dünya Bankası ile yapılan anlaşma, Erdoğan’ın Körfez petrol ülkelerine yaptığı ziyaretten bu yana en büyük dış finansman kaynağı olacak.

Kaynak: Bloomberg

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.