Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wagner ayaklanmasından sonra tutuklandı ve görevden alındı: General Surovikin aylar sonra kameralara yakalandı

Geçtiğimiz haftalarda hayatını kaybeden Wagner lideri Yevgeni Prigojin ile olan yakınlığı, Rus General Sergey Surovikin’in başını ağrıtmıştı.

General Surovikin, 23-24 Haziran’da gerçekleşen Wagner ayaklanmasından sonra, 22 Ağustos’ta görevinden alınmıştı.

Ukrayna işgalinin başında tüm Rus güçlerine komuta eden General Sergey Surovikin, aynı zamanda Rusya Uzay-Hava Kuvvetleri’nin komutanıydı.

Okuyun: Wagner ayaklanmasının ardından kayıplara karışmıştı: General Sergey Surovikin görevden alındı

General Sergey Surovikin

Ayaklanmadan sonra ilk kez bir fotoğrafı çekildi ve Telegram’da paylaşıldı.

Rus medya mensubu Ksenia Sobchak, paylaşıma şunları yazdı: “General Sergey Surovikin dışarıda. Hayatta, sağlıklı, evinde, ailesiyle birlikte, Moskova’da. Fotoğraf bugün çekildi.”

Fotoğrafta yanındaki kişinin de eşi Anna olduğu düşünülüyor.

Rus gazeteci Aleksey Venediktov da Telegram’da şöyle dedi: “General Surovikin evinde ailesiyle birlikte. İzinli. Savunma Bakanlığı tarafından ulaşılabilir durumda.”

Okuyun: Wagner ayaklanmasından haberi olduğu söylenen Rus General Sergey Surovikin tutuklandı

Wagner’in paralı askerleri, 23 ve 24 Haziran’da kısa süreli bir isyan girişiminde bulunmuş ve Kremlin’e yürümüştü. Bu olaydan birkaç ay sonra, isyanın liderleri de hayatlarını kaybetmişti.

Prigojin ve diğer dokuz Wagner komutanı, 23 Ağustos’ta Moskova yakınlarında meydana gelen kazada ölmüştü.

General Surovikin son olarak, isyan sırasında Wagner’i ayaklanmayı durdurmaya çağıran bir videoda görülmüştü. Günler sonra, tutuklandığı söylendi ancak nerede olduğuna dair resmi bir doğrulama yapılmadı.

General Surovikin, Ekim 2022’de Ukrayna’daki Rus güçlerinin başına getirilmiş ancak üç ay sonra görevden alınmıştı. Rusya’nın Suriye’deki operasyonları sırasında acımasızlığıyla ün kazanmış ve “General Armageddon” olarak anılmaya başlamıştı.

Okuyun: Prigojin, General Surovikin’e “VIP” üyelik vermiş

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.