Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni koronavirüs varyantı hakkında ne biliyoruz? | 10 soruda Eris

Yaklaşık dört yıldır koronavirüsle mücadele eden dünya, şimdi de Omicron’un alt varyantı Eris için dikkat kesildi. Peki, Eris hakkında neler biliyoruz, Türkiye’de görüldü mü, yeni bir salgın yaratır mı?

  • Eris nedir?

Uzmanlara göre yeni varyantlar zaten bir sürpriz değil, Eris yani EG.5.1 2023’ün başında Omicron’un alt türü olarak tanımlandı. Daha sonra Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ağustosun başında Eris’in statüsünü değiştirerek “izlenmesi gereken varyant” olarak açıkladı.

  • Semptomları neler?

Eris, Omicron varyantının alt türü olduğu için bulguları benziyor. Bunlar; ateş, öksürük, halsizlik, yorgunluk, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ve kas ağrıları.

  • Eris ilk nerede görüldü?

İlk olarak Uzakdoğu’da saptanan Eris, daha sonra Avrupa ve Kuzey Amerika’ya da sıçradı.

  • Eris şu ana kadar hangi ülkelerde görüldü?

Eris, şu ana kadar aralarında Çin, ABD, Güney Kore, Japonya, Kanada, Avustralya, Singapur, Büyük Britanya, Fransa, Portekiz, İspanya’nın bulunduğu 51 ülkede görüldü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Ağustos’ta Eris varyantının henüz Türkiye’de görülmediğini söyledi.

  • Eris’ten hayatını kaybeden var mı?

DSÖ’ya göre henüz Eris varyantından dolayı kimse hayatını kaybetmedi ancak bu varyant nedeniyle hastaneye yatanların sayısı artıyor.

  • Aşılar koruyucu mu?

Şu ana kadar DSÖ, aşıları tam olan kişiler için yeni bir aşı önerisi yapmadı.

  • Yeniden kapanacak mıyız?

Sağlık kuruluşlarından şu ana kadar bu yönde bir açıklama yapılmadı. Eris varyantının ciddi rahatsızlıklara neden olduğuna yönelik de kanıt yok.

Bakan Koca, konuyla ilgili “Bu görülen varyantlar bizi asla endişelendirmesin ve kapandığımız dönemlere geçme gibi bir durum söz konusu değil. Hâlâ koronavirüs görülüyor. Bu dönemde giderek mutasyonlarla etkinliği daha da azalan bir varyant dönemi görüyoruz. O nedenle virülansı artan, hastaneye yatışı daha da artıran herhangi bir durum söz konusu değil” dedi.

  • Vaka sayıları artar mı?

Son yıllarda yaz mevsiminin bitmesiyle birlikte koronavirüs vaka sayıları artıyor. Uzmanlar bu sene de eylülün gelmesiyle birlikte vaka sayılarının artabileceğine dikkat çekiyor.

  • Maske geri döner mi?

Eris’in birçok ülkeye yayılmasıyla birlikte ABD’ye maske geri geldi. Atlanta merkezli Morris Brown College, maske zorunluluğunu yeniden yürürlüğe koydu. Hollywood’daki Lionsgate stüdyoları da, yeni bir salgına karşı çalışanlarına maske zorunluluğu getirdi.

Uzmanlar, bir kapanma olacağını düşünmeseler de riskli grupların maskeden çok uzaklaşmaması gerektiğini düşünüyor.

  • Çocuklar koronavirüs aşısı olmalı mı?

Uzmanlar çocukların şu aşamada koronavirüs aşısı olmasını önermiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.