Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danny Masterson’a iki tecavüz suçundan ömür boyu hapis

ABD’li aktör Danny Masterson (47), iki kadına tecavüz etme suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Masterson, ömür boyu hapis cezasının en az 30 yılını yatacak. Masterson, işlenen suçlar sırasında ünlü That 70’s Show dizisinde oynamaktaydı.

Dün (7 Eylül) görülen duruşmada savcılar, Masterson’ın Scientology tarikatındaki gücünü kullanarak mağdurların şikâyetçi olmasını engellediğini savundu. Duruşmada kadınlardan biri de Masterson’ı daha önce polise şikâyet edememekten duyduğu üzüntüyü dile getirdi:

“Keşke onu daha erken polise şikayet edebilseydim.”

Duruşma boyunca konuşmayan Masterson, cezası açıklandığında ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığındaysa eşi Bijou Phillips ile birlikte gözyaşlarına hakim olamadı. Masterson geçtiğimiz yıl da yargılanmış fakat jüri hakkında karar vermemişti. Daha sonra yeniden yargılama süreci başlatılmış ve Masterson Mayıs 2022’de suçlu bulunmuştu.

Masterson, mahkûmiyet kararının ardından yurtdışına kaçma riski de göz önünde bulundurularak tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

Ne olmuştu?

Masterson’un ününün zirvesinde olduğu yıllarda üç kadın kendisinden şikâyetçi olmuş ve tecavüz edilmeden önce kendilerine uyuşturucu verildiğini söylemişlerdi. Yargılama sonucu Masterson’un iki kadına tecavüz ettiğine kanaat getirildi.

Kadınların avukatı Alison Anderson, yargılamanın ardından BBC’ye konuştu ve kadınların cesaretine dikkat çekti:

“Kadınlar cesurca başlarına gelenleri anlattı ve iki ayrı yargılama sürecine doğrudan katıldı. Engellemelere ve tehditlere rağmen bu acımasız cinsel saldırganın cezasını çekmesini sağladılar.”

Dünkü duruşmaya #MeToo hareketinin ardından Voices in Action’ı kuran Jessica Barth da katıldı. Masterson’a yönelik suçlamalar ilk kez 2017 yılında #MeToo hareketi sırasında ortaya çıkmıştı. Masterson ise suçlamaları reddetmiş ve  cinsel ilişkilerin rızaya dayalı olduğunu savunmuştu.

Scientology Kilisesi’nin alakası ne?

Duruşma boyunca savcılar, Scientology tarikatının tecavüzün örtbas edilmesine yardım ettiğini savundu. Hatta savcılar Kilise’den yetkililerin, tecavüze uğrayan kadınlardan birine şikâyetçi olması durumunda kiliseden atılacağını söyleyerek 400 bin dolar ödeme içeren bir gizlilik anlaşması imzalamaya zorladığını öne sürüyordu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.