Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Kaide bağlantılı bir grup, Mali’de iki ayrı terör saldırısı düzenledi: En az 64 kişi öldü

Afrika ülkesi Mali’de cihatçı olduklarından şüphelenilen kişiler tarafından düzenlenen iki ayrı terör saldırısında en az 64 kişi yaşamını yitirdi. Bir saldırı Nijer Nehri’ndeki yolcu teknesini, diğeri ise Bamba ilçesinde konuşlu askeri üssü hedef aldı. Saldırılarda 49 sivil ve 15 asker öldürüldü.

Hükümetten yapılan açıklamada saldırıları, Mağrip El-Kaidesi’nin (AQIM) Sahel’den sorumlu kolu Cemaat Nusra el İslam ve Müslim (JNIM) üstlendi. Saldırının hemen ardından açıklama yapan Mali ordusu, teknenin “silahlı terörist gruplar” tarafından saldırıya uğradığını ve motoruna “en az üç roket” isabet ettiğini belirtmişti. Tekne 300 kişiyi taşıyordu. Karayolu altyapısının zayıf olduğu ve demiryollarının bulunmadığı ülkede Nijer Nehri, hayati bir ulaşım bağlantısı.

Saldırıların ardından 8 Eylül gece yarısından başlayarak 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

Mali, 2012 yılında kuzeydeki ayrılıkçı Tuareg savaşçılarının da ülkenin kuzeyini tümüyle ele geçirmesinden bu yana yoksullukla ve güvensizlikle mücadele ediyor. Tuareg isyanı zaman içerisinde cihatçılar tarafından da körüklendi ve üç yıl sonra Nijer ve Burkina Faso’ya doğru yayıldı. Mali’nin kuzeyindeki bu bölgesel isyan, 2015 yılında hükümet ile imzalanan barış anlaşması ile sona erdi. Ancak 2020’deki darbeden sonra anlaşmanın geleceği de zora girdi.

Bölgedeki gerilim, yıl sonuna kadar Mali’den ayrılacağını açıklayan Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Misyonu’nun Timbuktu yakınlarındaki iki üssü silahlı kuvvetlere devretmesinin ardından yeniden arttı. Ordu ile cihatçılar arasındaki çatışmaları da tetikleyen bu durum, 2015’te imzalanan barış anlaşmasının geleceğini de riske atıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.