Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kıdem tazminatı devri kapanıyor mu?

2024-2026 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program (OVP) 5 Eylül’de açıklandı. Programda emeklilik ve kıdem tazminatıyla ilgili bilgilere de yer verildi. Buna göre, Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” kurulacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024-2026 dönemi Orta Vadeli Programı (OVP) 6 Eylül Çarşamba günü açıkladı. Türkiye ekonomisinin üç yılının öngörüldüğü programda, emeklilik ve kıdem tazminatı konusunda getirilecek düzenlemeler de yer aldı.

“Finansal İstikrar” başlığının “Politika ve Tedbirler” kısmında yer alan maddelere göre, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon türleri yeniden tasarlanacak, “Otomatik Katılım Sistemi”nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak.

Düzenlemenin OVP metninde yer alan maddeleri şöyle:

  • Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon türleri katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacak, devlet katkısı getirilerinin artırılmasını, kesintilerin sadeleştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak ve bu kapsamda, BES’in cazibesi artırılarak sistemdeki fon tutarı ve katılımcı sayısında artış sağlanacaktır
  • Otomatik Katılım Sisteminin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır.
  • “Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası” ihdas edilecektir.

Birleşik Metal İş Sendikası TİS Uzmanı İrfan Kaygısız: “Kıdem tazminatı yeniden hedefte”

Birleşik Metal İş Sendikası TİS Uzmanı İrfan Kaygısız X hesabından yaptığı paylaşımda yeni düzenlemeyle işçinin kıdem tazminatının hedefte olduğunu söyledi ve “Kıdem tazminatına saldırının yeni yöntemi ise ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’. Argümanlar bile neredeyse aynı. ‘Bir gün çalışanın bile tazminat hakkı olacak’. Para ise ancak emekli olunursa alınacak” dedi.

Kaygısız şöyle devam etti:

“Birikimin yüzde 25’i alınabilecek. Kalan para ise emekli maaşı olarak alınacakmış. Sistemden çıkış yok, cayma ve ayrılma hakkı tanınmayacak. Emekli olunca veya ölünce yararlanılabilecek. Bir asgari ücretli 25 yıl çalışırsa aylık alacağı para 251 lira olacakmış. Ne para ama.”

Prof. Dr. Aziz Çelik: “Bu model kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına yol açabilir”

Sosyal Politika Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik de X hesabından planlanan düzenlemeye tepki gösterdi. Çelik, “‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ hedefi sosyal güvenlik sistemi ve kıdem tazminatı için ciddi bir tehlike” dedi.

Çelik, düzenlemenin sonunda mevcut kamusal emeklilik sisteminin daha da kötüleşebileceğini belirtti ve “Emekli aylıklarının iyileştirilmesi yerine ‘ikinci emekli maaşı’ aldatmacası öne çıkarılabilir. Sosyal güvenlik sisteminin bireyselleşmesinin, özelleştirilmesinin önü açılabilir” dedi.

Çelik şöyle devam etti:

“İkinci tehlike, bu model kıdem tazminatının ortadan kaldırılması ve bireysel sigorta primine dönüşmesine yol açabilir. Çünkü bu sistem için öngörülen sigorta primlerinin kıdem tazminatı ile takas edilmesi planlanıyor.”

https://twitter.com/EmeginHalleri/status/1699700676387815524

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.