Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, Oscar’a “Kuru Otlar Üstüne” filmini gönderecek

Nuri Bilge Ceylan’ın filmi “Kuru Otlar Üstüne”, 96. Oscar Ödülleri’nde “En İyi Uluslararası Film” adayı kategorisinde Türkiye’yi temsil edecek.

Senaryosunu Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Akın Aksu’nun yazdığı, yönetmenliğini de Nuri Bilge Ceylan’ın üstlendiği “Kuru Otlar Üstüne”, 96. Oscar Ödülleri’nde Türkiye’yi temsilen yarışacak. Oscar Ödülleri 10 Mart 2024’te, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Los Angeles eyaletinde düzenlenecek.

Nuri Bilge Ceylan’ın daha önce “Uzak”, “Üç Maymun”, “Bir Zamanlar Anadolu’da”, “Kış Uykusu” ve “Ahlat Ağacı” filmleri Oscar’da aday gösterilmişti.

“En İyi Uluslararası Film” dalında aday gösterilen “Kuru Otlar Üstüne”, Cannes Film Festivali’nden de ödül alarak dönmüştü. Merve Dizdar, filmdeki üstün performansıyla “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü alarak ülkesine dönmüştü.

Sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 15 kişilik seçici kurul, Oscar’da Türkiye’yi temsil etmek isteyen yedi film arasından “Kuru Otlar Üstüne”yi seçti.

Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği’nin X hesabından şu bilgiler paylaşıldı:

“96. Akademi Ödülleri Türkiye’nin ‘En İyi Uluslararası Film’ adayı ‘Kuru Otlar Üstüne’. Sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Seçici Kurul tarafından, 96. Akademi Ödülleri ‘En İyi Uluslararası Film’ dalında Türkiye adayını belirlemek üzere değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Sinema Meslek Birlikleri Güç Birliği’ne başvuran 7 filmin değerlendirildiği Seçici Kurul toplantısında, yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan’ın yaptığı “Kuru Otlar Üstüne” filmi ile Türkiye’nin ‘En İyi Uluslararası Film’ adayı’ olarak belirlendi.”

Türkiye’de ilk gösterim 29 Eylül’de

“Kuru Otlar Üstüne”, Türkiye’deki ilk gösterimini 22 Eylül’de 30. Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapacak. Festival 18 -24 Eylül arasında düzenlenecek. Film daha sonra 29 Eylül’de vizyona girecek.

Film, Fransa’nın Cannes kentinde bu yıl 76’ncısı düzenlenen Cannes Film Festivali’nde ilk gösterimini yapmış 12 Temmuz’da vizyona girmişti.

Filmde, Merve Dizdar, Musab Ekici, Erdem Şenocak, Münir Can Cindoruk, Ferhat Akgün, Yüksel Aksu, Cengiz Bozkurt, Ece Bağcı, Elit Andaç Çam, Onur Berk Arslanoğlu gibi isimler oynuyor.

Filmin konusu 

Film, Doğu Anadolu’daki bir köyde dört yıl boyunca zorunlu görevini yapan ve İstanbul’a atanmayı bekleyen öğretmen Samet’in (Deniz Celiloğlu), hikâyesini anlatıyor. Samet, meslektaşı ve aynı zamanda birlikte yaşadığı Kenan’la (Musab Ekici) birlikte iki kız öğrenci tarafından taciz edilmekle suçlanır. Samet, meslektaşı Nuray (Merve Dizdar) ile tanışınca hayatı değişir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.