Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YSP Kadın Konferansı toplandı | “Kadınların tüm kazanımlarını AKP-MHP iktidarı gasp etmeye devam edecek”

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, partisinin Kadın Konferansı’nda, özgürlük ve demokrasi vurgusu yaparak, “Kadınların eşitlik özgürlük mücadelesinde kazandığı bütün değerleri AKP-MHP iktidarı gasp etmeye devam edecek” dedi. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), bugün itibariyle (8 Eylül) başlayan ve iki gün sürecek olan kadın konferansını Makine Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi’nde düzenleniyor. Konferansa 400 delege katılacak. Konferansta, geçtiğimiz aylarda yapılan halk toplantılarından alınan eleştiri ve öneriler tartışılacak. Salona 17 Haziran 2021 tarihinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik gerçekleşen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın posteri asıldı. Konferansa katılan isimler arasında HDP Eş Genel Başkanı Sultan Özcan, Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Yeşil Sol Parti Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de yer aldı. Konferans, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde ölen kadınların anısına saygı duruşu ile başladı.

“Meclis’te haklarımız ve kazanımlarımız üzerinden pazarlık yaparak AKP-MHP ittifakına katılan güçler var”

Konferansın açılış konuşmasını partinin Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar yaptı. Uçar, konuşmasında Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak’ı da anarak, onları selamladı. Bulundukları her yerin mücadele alanı olduğunu belirten Uçar, “Meclis de bu alanların bir parçasıdır ancak seçim sonrası da ifade ettiğimiz gibi 28. dönem parlamentosu biz kadınlar açısından en ciddiye alınması gereken bir yerde durmaktadır çünkü bu Meclis’te haklarımız ve kazanımlarımız üzerinden pazarlık yaparak AKP-MHP ittifakına katılan güçler var” diye konuştu. 

“Kadınların eşitlik özgürlük mücadelesinde kazandığı bütün değerleri AKP-MHP iktidarı gasp etmeye devam edecek”

“Peki bizler Meclis’e gittiğimizde nasıl bir durumla karşı karşıya kaldık ve kalacağız? biliyorsunuz tatilde 1 Ekim itibariyle süreç başladığın da en çok karşı karşıya kalacağımız başlıklardan birisi denetimli serbestlik düzenlemesi. Bu düzenlemeyle aslında AKP kadın katillerini, taciz, tecavüz faillerini denetimli serbestlik adı altında serbest bırakıyor. Bir örnek vermek isterim. Uşşaki tarikatının lideri 12 yaşındaki bir çocuğa istismarda bulundu. Onun gibilerin ne yazık ki serbest bırakılması ya da az bir cezayla dışarı salınması anlamına geliyor. Yine haklarımız ve kazanımlarımız üzerine kirli bir pazarlık diye ifade ettiğim süreçte Adalet Bakanı, Meclis kapanmadan önce bir şey daha ifade etti. Binbir emekle elde ettiğimiz nafaka hakkına müdahale edeceklerini ve Medeni Kanunda yapılacak bir düzenlemeyle bu konunun yeniden ele alınacağını ifade etti. Demek istediği şu, kadınlara nafaka verilmeyecek İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmeyecek kadınların eşitlik özgürlük mücadelesinde kazandığı bütün değerler konusunda AKP-MHP iktidarı gasp etmeye devam edecek. Elbetteki biz de bunun karşısında duracağız.”

“Biz Hizbul-Kontra’yı Konca Kuriş’in katili olarak tanıyoruz”

“Kürt halkının özgürlük mücadelesini tasfiye etmek üzerinden kurulan bir ittifak var” diyen Uçar, şunları söyledi:

“Biz 90’lı yıllardan çok iyi tanıyoruz. Konca Kuriş’in katili olarak tanıyoruz, biz Hizbul-Kontra’yı Kürt özgürlük mücadelesini 90’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle, saldırılarla, katliamlarla engellemeye çalışmasından bir şekilde tanıyoruz. Bu Hizbul-Kontra emin olun bugün mevcut AKP-MHP iktidarının yeni inşa etmek istediği sistemin hem müttefiki hem de yerel ayaklarıdır. 90’larda Kürt halkı ve kadınlar Hizbul- Kontra’ya ve uzantılarına nasıl cevap verdiyse bugün de bu mücadele en büyük cevabı hem Meclis’te hem de sokaklarda vermeye elbetteki devam edecek. “

Özcan: “Morali bozulmuş, beş yıl daha faşizmin saldırılarına maruz kaldığını düşünen topluma umudun yeni adresini müjdeleyeceğiz”

Medyascope’a konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sultan Özcan, HDP’nin son sekiz yılı da gözetilerek il, ilçe örgütleri ve halk buluşmalarıyla seçim sonrası değerlerdirmelerin örgütsel ve politik anlamda tartışılacağını belirtti. Özcan, konferansta neler konuşulacağını şöyle anlattı:

 “Kadınları önümüzdeki dönem nasıl bir iktidar kuşatması bekliyor, bunu aşmanın yol ve yöntemleri, güçlü örgütlenmeler, kadın örgütleri ve dinamikleriyle ortak bu dönemin ihtiyacını gören kadınların toplumsal siyasal ve çalışma hayatından tasfiyesini hedefleyen iktidara karşı kadın eşitliği ve özgürlüğünü ve bunun mücadelesine nasıl yükselteceğimize dair önemli politik kararlar alacağız. Sonuç bildirgemizi de zaten sizlerle paylaşacağız”

Türkiye’nin her yerinden kadın delegelerin burada olduğunu belirten Özcan, “İki gün tartışma yürüteceğiz arkasından HDP ve Yeşil Sol delegasyonu karma alanın konferansını gerçekleştireceğiz” diye konuştu. Özcan, eylül sonu ya da ekim başı salonun durumuna göre Yeşil Sol Parti’nin Büyük Kongresi’nin yapılacağına dikkat çekerek “Görkemli Kongremizde on binlerin geleceği büyük bir kongre olacağını bekliyoruz. Morali bozulmuş, beş yıl daha faşizmin saldırılarına maruz kaldığını düşünen Türkiye halklarına, kadınlara, topluma umudun yeni adresini müjdeleyeceğiz” diye konuştu. 

Hatimoğulları: “Eğitimde kadını ötekileştirme ön plana çıkmış durumda”

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da içinden geçilen siyasal sürecin her anlamda kadınların aleyhine işlediğini vurgulayarak “Özellikle AKP iktidarının yeni dönemde ‘İdeolojik hegemonya ve egemenlik kuracağım’ dediği dönemde kadınların bedenine ciddi bir müdahale var” diye konuştu. Kadınlara yönelik şiddetin giderek attığını vurgulayan Hatimoğulları, “Eğitimde müfredata kadınların aleyhine konular eklemeye başladılar. Eğitimi daha çok dinselleştirme ve kadını ötekileştirme birinci derecede ön plana çıkmış durumda” diye konuştu.

Hatimoğulları, sözlerine “AKP’nin erkek egemen sistemle elele vererek otoriter baskıcı tek adam rejiminin kadın bedeni üzerinde tahakküm kurmasına karşı bizler isyanımız örgütleniyoruz ve bu ana sloganımızla önümüzdeki süreçte mücadeleye örgütleyeceğiz” diyerek devam etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.