Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fas’ta deprem: Can kaybı 2 bini aştı

Fas’ta merkez üssü Atlas Dağları olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Fas İçişleri Bakanlığı 2 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Fas’ı vuran ve yetkililer tarafından “son 100 yılın en büyüğü” olarak nitelendirilen deprem, 8 Eylül saat 23.11’de meydana geldi. Atlas Dağları’ndaki deprem, özellikle kırsal kesimde büyük yıkıma sebep oldu. Merkez üssüne en yakın büyükşehir olan tarihi Marakeş’te çok sayıda bina yıkıldı. Marakeş, UNESCO’nun Kültürel Miras listesinde yer alan kentlerden biri.

İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı son bilgilere göre en az 2 bin kişi hayatını kaybetti, bin 400’ü ağır olmak üzere bin 800’den fazla kişi de yaralandı.

Fas’ın devlet televizyonuna konuşan bir içişleri bakanlığı yetkilisi hasarın ve can kaybının büyük bölümünün kırsal ve dağlık bölgelerdeki yerleşim yerlerinde olduğunu ve çoğu yere henüz ulaşılamadığını açıkladı. Arama-kurtarma çalışmaları için ordu görevlendirildi

Devlet televizyonuna konuşan Taroudant kentindeki Hamid Afkir isimli bir öğretmen, sarsıntının yaklaşık 20 saniye sürdüğünü söyledi. Marakeş’ten yayınlanan videolarda tarihi kent merkezinde yıkılmış binalar ve elleriyle enkaz kazıyan kişiler görülüyor.

Sarsıntı Rabat şehrinde de hissedildi. Yüzlerce kişi evlerini panik içinde terk etti.

Deprem sebebiyle ülkenin büyük bölümünde elektrik ve internet kesintileri yaşandı. Fas, depreme yabancı bir ülke değil. 2004’te Fas’ın doğusunu vuran depremde 628 kişi ölmüş, 926 kişi de yaralanmıştı. Son deprem Portekiz’de de hissedildi.

Depremi ardından dünya liderleri başsağlığı mesajları yayınladı, yardım teklifinde bulundu. 

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.