GÜNTİAD Başkanı Ayaz: “Avrupa pazarını Mısır ve Afrika’ya kaptırdık”

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Sezai Ayaz, Türkiye’de artan maliyetler nedeniyle Avrupa pazarını Mısır ve Afrika ülkelerine kaptırdıklarını söyledi.

GÜNTİAD Başkanı Sezai Ayaz ve yönetim kurulu üyeleri basın mensupları ile bir araya geldi. Ayaz, 203 firmanın derneğe üye olduğunu belirterek “Üyelerimizin bölgedeki en büyük sorunu pazar. Tekstil sektörü bir darboğazdan geçiyor. İnşaat maliyetlerinin yükselmesine rağmen Tekstil OSB’de yeni fabrikalar yapılıyor” dedi.

“Bazen bir haftalık planlama yapamıyoruz”

Diyarbakır’ın tekstil tecrübesi olmadığı için kalifiye eleman bulmakta sıkıntı çektiklerini, işe başlayan personelden 1 yıl boyunca verim alamadıklarını söyleyen Ayaz, “Global markalarla çalışıyoruz, artan işçilik maliyetleri, hammadde ve lojistik nedeniyle dünya pazarında zayıflıyoruz” dedi.

Ayaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eskiden 1 yıllık siparişler alırken, şimdi 3-6 aylık siparişler alıyoruz. Hatta bazen 1 haftalık program bile yapamıyoruz. Mevcut durumu korumaya çalışıyoruz. Fason üretim yaptığımız için tekstil ile ilgili ilk krizde etkilenen biz oluyoruz. Teşvikler veriliyor ama biz pozitif ayrımcılık istiyoruz. Türkiye’de tekstil sektöründe son 1 yılda artan maliyetler nedeniyle 153 bin işçi işten çıkarıldı. Diyarbakır’da 3 bin işçi etkilendi.”

GÜNTİAD Başkan Yardımcısı Veli İpek ise Diyarbakır’ın bugüne kadar bir tekstil envanterinin olmadığını ve bunu yaratmak için çalıştıklarını söyledi. İpek, “Tekstil ile ilgili elimizde bugüne kadar bir veri yoktu. 480 tane küçük, orta ve büyük ölçekte tekstil işi yapan firmamız var. 350’si ile nitelikli bir görüşme gerçekleştirdik. Bunlardan 150’si küçük ölçekte faaliyet gösteriyor. Kendi markasını üreten firmalarımız için de pazar arayışlarımız sürüyor” dedi.

İpek, tekstil sektöründe en büyük pazarları olan Avrupa’yı artan maliyetler nedeniyle Mısır ve Afrika ülkelerine kaptırdıklarını da kaydederek, Türkiye’de bir işçi maliyetinin 650 dolar, Mısır’da ise 250 dolar olduğunu söyledi.

İpek, Türkiye’nin 3 büyük markasının Diyarbakır Tekstil OSB’de yatırım yaptığını da belirterek, birinin üretime geçtiğini, ikisine ise arsa tahsisi yapıldığını ve inşaatlarının sürdüğünü söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.