Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı, kendini psikoloji bölümü başkanlığına atadı

Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Boz, Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İzzet Tezcan’ı herhangi bir gerekçe göstermeden görevinden aldı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan İsmail Boz, kendini Psikoloji Bölüm Başkanlığı’na atadı.

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün başkanı Prof. Dr. Ali İzzet Tezcan, herhangi bir gerekçe gösterilmeden görevinden alındı. Tezcan’ı görevden alan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Boz, kendini Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanlığı’na atadı. İsmail Boz aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi.

“Kabul edilebilir değil”

Türk Psikologlar Derneği konuya ilişkin açıklama yayımladı. Bu durumun kabul edilemeyeceğinin belirtildiği açıklamada, “Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun psikoloji bölümlerine akreditasyon vermek üzere yetkilendirmiş olduğu Türk Psikologlar Derneği olarak, 50 yıllık bir geçmişe sahip Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ndeki bu durumun lisans ve lisansüstü eğitim kalitesi ve liyakat prensipleri açısından kabul edilebilir olmadığını vurgulamak isteriz” denildi.

Psikolojide yetkinliği olan bir öğretim üyesinin bölüme getirilmesinin talep edildiği açıklamada şöyle denildi:

“Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde bölüm öğretim üyesi Prof. Dr. Ali İzzet Tekcan’ı herhangi bir gerekçe göstermeden bölüm başkanlık görevinden alan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı (ve İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğretim üyesi) Prof. Dr. İsmail Boz’un kendisini Psikoloji Bölüm Başkanı olarak atadığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun psikoloji bölümlerine akreditasyon vermek üzere yetkilendirmiş olduğu Türk Psikologlar Derneği olarak, elli yıllık bir geçmişe sahip Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ndeki bu durumun lisans ve lisansüstü eğitim kalitesi ve liyakat prensipleri açısından kabul edilebilir olmadığını vurgulamak isteriz.

Ruh sağlığı da dahil olmak üzere çok farklı alanda çalışan mezunlar yetiştiren psikoloji bölümlerinin yönetiminin psikoloji alanında herhangi bir eğitim ve donanımı olmayan kişilere bırakılması kabul edilemez.

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanlığı görevinin, evrensel liyakat prensipleri çerçevesinde ve Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliği uyarınca bu görevi hakkıyla yerine getirme yetkinliği olan bir Psikoloji Bölümü öğretim üyesine tevdi edilmesini talep ediyoruz.”

Ne oldu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre 2 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak Melih Bulu atandı. Bunun üzerine öğrenciler ve akademisyenler, “Kayyum rektör istemiyoruz” diyerek kararı protesto etti. Melih Bulu 15 Temmuz 2021’e kadar rektör kalabildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne bu sefer Naci İnci göreve getirildi.

Akademisyenler “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyerek üniversitede nöbet tutmaya devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.