Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 8,7 milyona yükseldi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), temmuz ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı. DİSK-AR’a göre geniş tanımlı işsiz sayısı 8,7 milyona yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün (11 Eylül) temmuz ayına ilişkin “İşgücü İstatistikleri” verisini yayımladı. TÜİK’e göre, işsizlik temmuzda 0,2 puan azalarak yüzde 9,4’e geriledi. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,6 iken kadınlarda yüzde 12,9 olarak açıklandı.

DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre ise mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise temmuzda 8 milyon 742 bin oldu.

Raporun devamında TÜİK’in geçmiş yıllarda açıkladığı veriler kıyaslandı:

“TÜİK’e göre salgın öncesinde, 2019 Temmuz’da yüzde 13,9 olan dar tanımlı işsizlik Temmuz 2023’te yüzde 9,4 olarak gerçekleşti ancak aynı yıllarda geniş tanımlı işsizlik yüzde 19,3’ten yüzde 22,7’ye yükseldi. Son 1 yılda geniş tanımlı işsiz sayısı 8,4 milyondan 8,7 milyona yükseldi. Koronavirüs salgını sonrası geniş tanımlı işsizlik oranı 3,4 puan, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 2 milyon 136 bin kişi arttı.”

Raporda işsizlik ödeneğinden yararlanmanın koşullarının ağır olmasına değinildi ve işsizlerin çoğunun ödeneklerden yararlanamadığı söylendi.

Raporda TÜİK’e göre dar tanımlı işsiz sayısının 3 milyon 291 milyon olduğu hatırlatıldı ve “İŞKUR’un Temmuz 2023 verilerine göre ise bu ayda işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı 367 bin 462’de kaldı. Böylece Temmuz 2023’te resmi işsizlerin sadece yüzde 11,2’si işsizlik ödeneği alabildi. 3 milyona yakın işsiz işsizlik ödeneğinden yoksun kaldı. Bu da işsizlerin yaklaşık yüzde 90’ının işsizlik ödeneği alamadığı anlamına geliyor” denildi.

Temmuzda dar ve geniş tanımlı işsizlik oranı arasındaki farkın 13,3 puan olduğu belirtildiği raporda şöyle denildi:

“Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni zamana bağlı eksik istihdam sayısı, ümidini kaybedenlerin, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve iş arayıp işbaşı yapamayacak olanların sayısındaki artıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.