Ders zili çalarken, deprem bölgesindeki çocukların eğitime erişimi veliler tarafından endişeyle karşılanıyor. Hatay Depremzede Derneği Girişimi’nin açıklamasına göre birçok okul yıkıldı, yıkılmayan ama tadilatı devam eden okullar kapatıldı, çocukların eğitimi içim uygun okul ortamı sağlanmadı. Dernek adına açıklamada bulunan Emre Deveci, “Okul yıkım kararı çıktığında toz, asbest ve moloz içinde ya da güçlendirme kararı çıkarsa şantiye alanı içinde bizler çocuklarımızı okula nasıl göndereceğiz?” diye sordu.
2023-2024 eğitim-öğretim yılı bugün başladı. Hatay Depremzede Derneği Girişimi, kentteki okulların durumu ve eğitimde yaşanan aksaklıklara ilişkin açıklama yayımladı.
“MEB uygun ortamı sağlayamadı”
ANKA’nın haberine göre derneğin kurucusu Emre Deveci, deprem nedeniyle birçok okulun yıkıldığını, hasar gördüğünü ve eğitim verilemeyecek durumda olduğunu söyledi. Yıkılmayan, az hasarlı olan ve nisan ayında açılan okullara, eylülde başlanan tadilat nedeniyle giremediklerini anlatan Deveci, “Orta hasarlı bazı okulların akıbeti hâlâ belli değil, bu binalar yıkılacak mı, güçlendirilecek mi net değil ve bu soruların cevabını muhataplar dahi veremiyor. Yedi ay geçmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı, bu binalara dair çözüm geliştirememiş ve uygun okul ortamı sağlayamamıştır. Okul yıkım kararı çıktığında toz, asbest ve moloz içinde ya da güçlendirme kararı çıkarsa şantiye alanı içinde bizler çocuklarımızı okula nasıl göndereceğiz? Bu sorunlar yaşanırken sağlam olan bazı okulların eğitim öğretime hazırlanması gerekirken bu binaları başka kamu kurumları kullandığı için maalesef eğitim-öğretim yapılamayacak” dedi.
“Kentimizde ulaşım hâlâ büyük bir sorun”
Öğrenciler, öğretmenler ve veliler olarak çok tedirgin olduklarını söyleyen Deveci, “Yıkılan okullar az hasarlı okullarla eşleştirildi. Dolayısıyla öğrenciler alım çevresi dışındaki okullarda eğitim görmek zorunda kalacak. Bu aynı zamanda yeni okullara ulaşmada yeni problem yaratacaktır. Kentimizde ulaşım hâlâ büyük bir sorun. Dolmuş, minibüs gibi toplu taşıma araçlarının eksikliği, çocukların kendi mahallesindeki okula gitmesini de zorlaştırıyor” diye devam etti.
“Okullar yeniden inşa edilsin”
Yıkılan okulların ikinci döneme kadar yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Emre Deveci, şöyle devam etti:
“Deprem bölgesindeki yıkımlar, birçok bölgenin ıssız olması nedeniyle güvenlik sorununun ortaya çıkmasına neden olacaktır. Çocukların bu süreçte güvenlik açısından sıkıntı yaşamaması için gereken tüm önlemler alınmalıdır. Yıkılan okulların ikinci döneme kadar yeniden inşa edilmesi ve öğrencilerin eski okullarına dönmesi sağlanmalıdır. Bu bağlamda yıkılan okullar, yeniden inşa edilmeli, orta hasarlı okullar için belirsizlik hızlıca ortadan kaldırılarak çocuklarımızın güvenli bir okul ortamında depreme dayanıklı binalarda eğitim-öğretim sürecine girebilmesi açısından tüm okulların en kısa sürede eğitime hazır hale getirilmesi hedeflenmelidir. Ayrıca eğitim-öğretimin başlayacağı okulların bina, zemin vb. analizleri yapılmalı güvenli olmayan okullar için farklı formüller geliştirilmelidir.”
Bir öğün ücretsiz yemek talebi
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek dağıtılmasının gerekli olduğunu söyleyen Deveci, “Evi, işi yıkılan ya da ev ortamı uygun olmayan, üstüne üstlük ekonomik kriz içinde yaşamını sürdürmeye çalışan ailelerin olduğu bir dönemden geçerken ayrım gözetmeksizin bütün öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek dağıtılması zaruri bir durum yaratmaktadır” diye konuştu.