Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales istifa etti

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, Kadınlar Futbolu Dünya Kupası’ndaki kupa töreninde, İspanyol forvet oyuncu Jenni Hermoso’yu öpmesinden sonra büyüyen eleştirilerin ardından istifa etti. 

İspanya Futbol Federasyonu (RFEF) Başkanı Luis Rubiales’in 20 Ağustos’ta oynanan FIFA Kadınlar Dünya Kupası final maçı sonrasında seremonide İspanyol futbolcu Jenni Hermoso’ya yaptığı hareket tepki çekmişti.

33 yaşındaki Hermoso, İspanya’nın İngiltere’yi geçerek elde ettiği kupadan sonra Rubiales’in kendisini öpmesine rıza göstermediğini söylemiş ve geçen Salı günü resmen şikayette bulunmuştu. 

Rubiales yazılı bir açıklama yaptı ve istifasını Federasyon Başkan Vekili Pedro Rocha’ya sunduğunu belirtti. Rubiales İngiliz televizyon yıldızı Piers Morgan’ın programında da “Çalışmalarıma devam edemiyorum” dedi. 

2018 yılından beri RFEF Başkanlığını yapan 46 yaşındaki Luis Rubiales, UEFA İcra Komitesi’ndeki Başkan Yardımcılığı görevinden de istifa etti. FIFA, Rubiales’in futbolla ilgili tüm faaliyetlerden 90 gün uzaklaştırıldığını duyurmuş, İspanyol futbolcu Jenni Hermoso da savcılığa başvurmuştu.

Luis Rubiales ve Jenni Hermoso arasında neler oldu?

Rubiales, öpücüğün “karşılıklı ve rızaya dayalı” olduğunu söylemişti, ancak İspanyol futbol adamı daha önce de FIFA tarafından geçici olarak görevinden alınmıştı. 

Hermoso’nun resmi şikayeti üzerine, Rubiales adli suçlamalarla da karşı karşıya kalabilir. 

Rubiales’in yazılı açıklamasında “FIFA’nın hızla beni görevden uzaklaştırması ve bana karşı yürütülen açık kampanyayla birlikte, görevime geri dönemeyeceğim açık bir şekilde görüldü. Beklemekte ısrar ve göreve tutunmak ne sürece ne de İspanyol futboluna olumlu bir katkı yapmayacak” denildi. 

Rubiales görevden ayrılmasıyla birlikte, İspanya, Portekiz ve Fas’ın ortaklaşa sunduğu 2030 Dünya Kupası ev sahipliği kampanyasının olumlu etkileneceğini umduğunu da ekledi. 

İspanyol savcılar 29 Ağustos’ta olayın cinsel saldırı suçu oluşturup oluşturmayacağı konusundaki ön soruşturmalarını başlatmıştı. 

Rubiales’in, kupa törenindeki öpüşme skandalından önce, İspanya’nın İngiltere karşısındaki 1-0’lık galibiyetini kutlarken de apış arasını tuttuğu görülmüş ama istifa çağrılarına direnmişti. Geçtiğimiz günlerde İspanyol Ulusal Spon Mahkemesi’de Rubiales’e karşı bir disiplin soruşturması başlattı ve Hermoso’yu öperek “ciddi bir suç işlediğini” belirtti. 

Ancak Spor Mahkemesi, hükümetin istediği gibi “çok ciddi suç” tanımlamasını kullanmamıştı. Bu tanım, Rubiales’in görevden alınabilmesinin yolunu açacaktı. 

Aralarında Dünya Kupasını kazanan 23 oyuncunun da bulunduğu 81 futbolcu, Rubiales görevde kaldığı sürece milli takım forması giymeyeceklerini söylemişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.