Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu’nun Tuzla davasından beraatine itiraz

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’ya hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 4 aya kadar hapsi istenen davadan beraat etmesine itiraz edildi. İlk duruşma 15 Aralık’ta yapılacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “kamu görevlisine alenen hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etmesine itiraz edildi.

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın avukatının Anadolu 16. Asliye Ceza Mahkemesi’ne verdiği itiraz dilekçesi şöyle:

“Müvekkilim Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, programda yaptığı konuşması yarım kalmış devamında da aracına giderken yuhalanarak onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte eylemlere maruz kalmıştır. Müvekkilin maruz kaldığı bu olay ile aynı anda Ekrem İmamoğlu kürsüde müvekkilim hakkında, ‘O arkadaş burayı germeye gelmiş, nezaketsiz provokasyona devam ediyor. Kötü söz sahibine aittir. Lan Allah’tan korkun, 3,5 sene ulan, 3 ayını bizden siz çaldınız, 1,5 senesi salgın, cebimizdeki paraları da çaldınız, yüzde ellisini çaldınız’ şeklinde beyanlarda bulunmuş ve beyanları neticesinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Suç duyurusu neticesinde ‘çaldınız’ cümlesinin müvekkilin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olduğu ve müvekkile hakaret edilmesi nedeniyle sanığın cezalandırılması yönünde iddianame düzenlenmiştir. Müvekkil, açılış programına davet ile katılmış ve kendisine verilen süre içerisinde konuşmak istemiş, konuşma süresince de ne ferdi, ne de genel bir topluluğa yönelik zan altında bırakabilecek hakaret niteliğinde söylemlerde bulunmamıştır. Ancak müvekkil programın devamında beklenilmeyen davranış ve söylemlere maruz kalmıştır. Bu nedenle mahkemenizin vermiş olduğu hukuka aykırı kararı kabul etmemekle birlikte itiraz ediyoruz. İtirazımızın kabulü ile fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla duruşma açılarak genel hükümlere göre yargılamaya devam olunmasını, sanığın gerçekleştirdiği eylem ve fiillerde hakaret suçunun unsurlarının olduğu dikkate alınarak cezalandırılmasını talep ederiz.”

Mahkeme ilk duruşmanın 15 Aralık’ta yapılmasına karar verdi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede İmamoğlu hakkında “kamu görevlisine alenen hakaret” suçlamasıyla 2 yıl 4 aya kadar hapis ve siyasi yasak isteniyor. 

Ne oldu?

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın şikayeti doğrultusunda, Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi 3. Etap Açılış Programı’nda sarf ettiği “Cebimizdeki paraları aldınız, yüzde ellisini çaldınız” sözleri nedeniyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 14 Temmuz’da iddianame hazırlandı. Savcılık, İmamoğlu’nun “kamu görevlisine hakaret” suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Tuzla Belediye Başkanı müşteki Şadi Yazıcı avukatlarının müracaatta bulunduğu belirtildi.

İddianamede, Yazıcı’nın dilekçesinde, İBB Başkanlığı tarafından 25 Ekim 2022’de düzenlenen Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi 3. Etap Açılış Programı’ndaki konuşmasından sonra aracına doğru hareket ettiği sırada, alanda bulunan bazı kişilerin Tuzla Belediye Başkanı’nı yuhaladıklarını, yasal protesto ve eleştiri sınırını aşmak suretiyle onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut fiil ve eylemlerde bulunduklarını, bu sırada kürsüde konuşma yapan Ekrem İmamoğlu’nun, yaşanan bu duruma kendisinden beklenilen devlet adamına yakışır şekilde suhuletin sağlanmasına yardımcı olmasının aksine olayları tırmandırıcı ifadeler kullandığını, halkın saldırgan tavırlarını körüklediğini belirttiği aktarıldı.

İmamoğlu’nun avukatı aracılığıyla sunulan beyanında, müştekinin yuhalandığı sırada müvekkilinin üç kez ayağa kalkıp izleyicilere dönerek onları sakinleştirmek ve susturmak için el işaretinde bulunduğunu, söz konusu şikayetin ciddiyetten uzak ve siyasi saiklerle yapıldığını belirtildiği aktarıldı.

Savcılık, İmamoğlu’nun “kamu görevlisine hakaret” suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Ayrıca iddianamede İmamoğlu’nun, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53. maddesi kapsamında “belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması” da istendi.

Öte yandan iddianamede, İmamoğlu hakkında “iftira”, “halkı kin ve düşmanlığa ve suç işlemeye alenen tahrik etme” suçlarından kovuşturmaya yer olmadığı belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.