Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akvaryumlarına koymak için taş toplayan Belçikalı çift, havalimanında tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındı

Belçika’nın Antwerp kentinden tatil için Antalya’ya gelen bir çift, ülkelerine geri dönemedi. Nedeni ise evlerindeki akvaryuma koymak için topladıkları üç parça taş. Çifte, bu taşlar nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı getirildi. 

Belçika’dan tatil için Antalya’ya gelen çift, tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındı ve yurtdışına çıkış yasağı getirildi. Çift, taşların arkeolojik incelemesi sonuçlanana kadar Antalya’dan ayrılamayacak. 

Ne yaşandı?

Belçika medyasının aktardığına göre Kim ve Warre çifti, 15 Eylül Cuma günü Antalya Havalimanı’na gitti, valizlerini kontrol noktasına bıraktı ve aranmak için güvenliğe doğru geçti. Bu sırada görevliler valizde bir sorun olduğunu belirtti. 

Güvenlik, valizdeki üç taş parçasını çıkardı ve polise haber verdi. Çiftin de uçağa binmesine izin verilmedi ve havalimanındaki bir polis hücresine yerleştirildi.

Tarihi eser kaçakçılığı iddiasıyla mahkemeye çıkarılan çift, yurtdışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı. Üç taşın Antalya Müzesi’nde uzmanlar tarafından incelenecek ve çiftin inceleme sonuçlanana kadar Türkiye’den ayrılması yasak. 

Valizin sahibi Kim, her pazartesi günü karakola gidip imza verecek. 

Daha önce de yaşandı

2014 yılında başka bir çiftin de aynı gerekçeyle Türkiye’den ayrılmasına izin verilmemişti. Bunu öğrenen çift, Antalya’da bir dair kiraladı. 

Taşları Manavgat’a gittikleri bir gün topladıklarını söyleyen Warre, “Boş bir arazide buldum. Biri kum rengindeydi, üzerine çiçek deseni oyulmuştu. Diğer ikisi üçgen şeklindeydi. Bir tapınağın sütunu filan değildi. Evdeki akvaryuma koymak için almıştım” diye konuştu. 

Müzenin incelenmesinin sona ermesi ve taşların tarihi eser olup olmadığının belirlenmesi halinde Kim ve Warre’nin yurtdışına çıkış yasağı kaldırılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.