Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos ayı yıllık enflasyonu yüzde 58,94. Ancak İstanbul’daki konut fiyatlarındaki artış, yıllık enflasyonun 10 puan üzerine çıkarak yüzde 68’e yükseldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’nin açıkladığı verilere göre İstanbul’da sadece Ağustos ayında satılan konut sayısı 17 bin 408. En çok konut satışı yapılan ilçe ise kentte konut fiyatlarının en düşük olduğu Esenyurt.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, X hesabından İstanbul’da son bir yılda konut fiyatlarında yaşanan değişime ilişkin paylaşım yaptı.
Gökçe’nin paylaştığı verilere göre konut satışları, fiyatların düşük olduğu ilçelerde artışa geçti. Ağustos 2022’de İstanbul’da 18 bin 485 konut, Ağustos 2023’te ise 17 bin 408 konut satıldı.
En çok konut satışı yapılan ilçeler listesinde ilk dört sırada Esenyurt, Küçükçekmece, Beylikdüzü ve Pendik yer alıyor.
Verilere göre Ağustos ayında fiyatların en düşük olduğu Esenyurt’ta 2 bin 433, Küçükçekmece’de 882, Beylikdüzü’nde 769 ve Pendik’te de 734 konut satıldı.
Ortalama konut fiyatının en yüksek olduğu ilçelerin başında ise Sarıyer, Beykoz ve Kadıköy geliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve sahibinden.com’dan aldığı verileri paylaşan Gökçe, İstanbul’da ortalama konut fiyatının Ağustos’ta 4 milyon 677 bin Türk Lirası’na (TL) çıktığını belirtti.
Neden Esenyurt tercih ediliyor?
2008’de ilçe olan Esenyurt bugün Türkiye’nin en kalabalık ilçesi. Son dönemde çok fazla iç ve dış göç alan Esenyurt’un nüfusu 970 bini geçti. Esenyurt’un en fazla göç alan ilçelerden biri olmasının sebeplerinin başında, yeni iş imkanları ve insan gücüne ihtiyaç olması geliyor.
24 Ağustos’ta Medyascope’tan Sahra Atila’ya konuşan İltica ve Göç Araştırma Merkezi (İGAM) Başkanı Prof. Dr. Murat Erdoğan, göç eden kişilerin zamanla yanlarına akrabalarını, tanıdıklarını veya hemşehrilerini almak istediğini ve buna da “zincirleme göç” denildiğini söyledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İstanbul’da bir yılda konut fiyatlarının ortalama yüzde 68 arttığını ve bunun da enflasyonun üstünde olduğunu söyleyen Gökçe, çalışanların konuta erişmesinin geçen yıla göre daha zor olduğunu belirtti.
İstanbulluların derinleşen bir barınma krizi ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Gökçe, emlak piyasasını kamucu politikaların değil, rant odaklı uygulamaların domine ettiğini dile getirdi:
“Hem İstanbul’un deprem direncini arttırmak, hem de Anayasamızda ifadesini bulan konut hakkını korumak için sosyal konut üretimini önemsiyoruz. Yurt ve sosyal konut üretimi piyasa dengelerini düzenleyeceği gibi, vatandaşlarımızın konut hakkını da koruyacak önemli bir araçtır. Sosyal konut üretiminin yetersiz olması ve kamunun sosyal konut yada kiralık sosyal konut kullanımını da içeren bütünlüklü bir konut politikası olmaması nedeniyle barınma krizi daha da derinleşiyor, vatandaşlarımızın konuta erişimi azalmaya, çalışanların, emekçilerin İstanbul’da barınma imkanı da yok olmaya devam ediyor.”